torsdag 26 januari 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Stig Vig

Jag måste säga att jag fick en lättare chock när jag passerade Aftonbladets löpsedel och läste att Stig Vig hittats död. Herregud! Stig Vig? Död? Det känns lite ofattbart.
Till skillnad från övriga kändisar jag skrivit dödsrunor över här på TOPPRAFFEL!, så läste faktiskt Stig Vig den här bloggen. Åtminstone en eller ett par gånger. Häromåret skrev jag nämligen ett inlägg om Dag Vag och minsann om inte Stig Vig kommenterade det! Hade detta skett för trettio år sedan, hade jag väl fått orgasm.
Då, för trettio år sedan, gillade jag ju de där stora, klassiska, svenska punk/postpunk/alternativa banden. Som Ebba Grön och Dag Vag. Förstås. Och så här i efterhand är det lite märkligt att jag gillade Dag vag - det var det jag skrev om i det där inlägget Stig Vig kommenterade. Dag Vag spelade ju reggaeinfluerad rock - och reggae kan vara den absolut värsta musikgenre jag vet. Jag tycker att det är fruktansvärt. Men - Dag Vag hade något visst. De var kul, hade ofta kul texter - och en del samhällskritiska, politiska låtar jag inte tror håller idag. Jag vet inte.
Jag har inte lyssnat på Dag Vag på decennier. Inte aktivt, i varje fall. De har fortsatt att turnera, de har visst även släppt skivor, men jag har inte köpt något sedan 1980-talet. Ibland dyker det förstås upp en gammal låt på radion eller annorstädes, och det känns genast nostalgiskt.
Stig Vig hette egentligen Per Odeltorp och han blev bara 63. Han hittades av sin bror Lennart, bättre känd som Tage Dirty i bandet. Tydligen åt Stig en macka när han plötsligt dog, efter att ha haft sviktande hälsa i tio år.
Ett märkligt sammanträffande är att jag bara häromdagen läste en grej om kinesiska muren i en bok. Jag kom osökt att tänka på Evert Taubes "Kinesiska muren" - en låt som Dag Vag tolkade på en maxisingel, på vars B-sida "Blöt dröm" låg. "Blöt dröm" var en snuskig låt, tyckte jag. Då.

STIG VIG
1948 - 2012
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar