onsdag 25 januari 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Nicol Williamson

Januari går mot sitt slut och jag tvingas skriva årets första dödsruna. Den skotskfödde skådespelaren Nicol Williamson har avlidit, 75 år gammal.

Williamson känner vi nog främst som Merlin i John Boormans EXCALIBUR (eller "Exactiburr", som det hette i Svenska MAD) från 1981. Ett tag var jag fullkomligt besatt av den filmen. Tyvärr har jag inte sett den på väldigt många år, men jag gissar att den fortfarande är lika fantastisk och magisk - och den ultimata filmen om Artursagan.

Men självklart gjorde Nicolson betydligt mer än att ha en glänsande potta på huvudet. Han verkade dock gilla att iföra sig medeltidskläder, eftersom vi kunde se honom som Lille John i ROBIN HOOD - ÄVENTYRENS MAN med Sean Connery, och som både Hamlet och Macbeth (men inte i samma film).

Vidare medverkade karl i filmer som DEN SJU-PROCENTIGA LÖSNINGEN (han var Sherlock Holmes), ormskräckisen VENOM, EXCORCISTEN III och det rätt misslyckade superhjälterafflet SPAWN. Plus ytterligare rätt många filmer och TV-serier.Nicol Williamson
1936 - 2012
R.I.P.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar