söndag 8 januari 2012

DVD: The Hike

THE HIKE (Njutafilms)
Min gode vän, den engelske genrefilmjournalisten MJ Simpson, håller på att skriva en bok om den nya, brittiska skräckfilmsvågen. Han kommer att täcka åren 1998 till 2008, eftersom han måste lägga locket på någonstans - och hans hoppas kunne skriva ytterligare en bok om senare filmer.
Skräckfilmsproduktionen i England har verkligen exploderat de senaste åren. Efter det att Hammer Films, Amicus och de övriga, legendariska bolagen slutade göra skräckfilm under 1970-taletm, var det väldigt tyst ett bra tag. Men så plötsligt väller det ut filmer. Förvisso är de flesta väldigt billiga direkt-på-DVD-produktioner, men ändå. Det har gjorts flera hundra brittiska genrefilmer det senaste decenniet.
... Men bara för att en film är engelsk (eller svensk eller fransk för den delen) behöver den förstås inte vara bättre eller mer intressant än en amerikansk. Tvärtom är många rätt vissna.
THE HIKE, av Rupert Bryan, är ännu en film om tosingar som slaktar campare i skogen. Och filmen är inte mycket att hänga i en av de granar man kan hitta i denna skog. Tvärtom satt jag länge och kände att betygsettan ligger bra nära.
Efter en prolog i vilken en brud jagas i skogen och dödas (ytterligare några campare stryker med av bara farten), introduceras vi för våra hjältinnor - några tjejer som ska, just det, campa. En av dem är före detta soldat och sörjer sin pojkvän, som hon såg dödas i en strid.
Det babblas en väldig massa. Töserna pratar konstant, de verkar improvisera dialogen, och de är rätt kassa skådisar. Ganska irriterande.
Så anländer de till skogen, och filmen får samma problem som många andra filmer om folk som ska dödas i skogar. Eftersom det ju inte finns så mycket att göra i skogen, får vi se hur töserna traskar runt i en evighet. Medan de babblar. Efter ett tag träffar de på lite andra människor. Några skumma typer från valfritt öststatsland och några käcka killar som klättrar i berg och är lite macho.
Tjejerna hänger lite med klätterkillarna, det blir lite hångel - men så plötsligt dyker det upp inkräktare som lägger sordin på stämningen. En i taget blir tjejerna fångade och dödade.
Jag ska förstås inte avslöja vad det är som händer, men jag kan absolut inte avslöja varför det händer - eftersom jag inte förstod orsaken till mördandet. Det är en sak med en missbildad tosing som maskerar sig och drar runt med en yxa; sådant behöver man inte förklara, det räcker med att killen är galen. Och mordisk. Men i THE HIKE är det inte en sådan töserna råkar ut för.
Filmen tar sig dock under den sista tredjedelen, när blodet sprutar och soldattjejen kämpar för sitt liv. Nej, det är väl inte direkt bra då heller, men det är hyfsat effektivt och filmen är inte längre tråkig.
... Så jag är snäll och höjer betyget ett snäpp. Men är du väldigt ung och har sett få slashers, tycker du kanske att THE HIKE är hur ruggig som helst. Vad vet jag. Hej då!
0 kommentarer:

Skicka en kommentar