fredag 20 januari 2012

DVD: Harriet the Spy: Blog Wars

HARRIET THE SPY: BLOG WARS (Disney)
Efter alla brittiska blodbad på DVD den senaste tiden, efter onda home invasion-filmer, yrkesmördare i actiontagen och Jean Rollin, tänkte jag att det är dags att vända sig till familjepubliken här på TOPPRAFFEL!, till alla käcka barn. TOPPRAFFEL! tycker ju om att sätta barnen i främre rummet (för då ser de inte vad vi sleazebags gör i det bakre).
Vad passar väl inte bättre än en trevlig TV-film från Disney Channel?
HARRIET THE SPY bygger visst på böcker, som jag av ganska förståeliga anledningar aldrig hört talas om. Det här är den andra filmen om Harriet Welsch, och jag måste säga att de fans som väntat på denna uppföljare verkligen har fått vänta. Den första filmen, som jag inte sett, kom nämligen redan 1996! I den spelade Michelle Trachtenberg Harriet; Trachtenberg gick senare vidare och var med i EURO TRIP (som åtminstone jag och en till tyckte var skitkul), men hon är nu 26 och funkar väl inget vidare som lilla Harriet.
Tydligen var Harriet 11 i den första filmen, nu är hon ett par år äldre, 15 kanske, och spelas av Jennifer Stone. Och redan när filmen började ville jag omedelbart ge henne stryk. Bara slänga upp henne över mina knän och daska henne med lämplig livrem. Vicken ungjävel!
Harriet ska vara något slags "vanlig tjej". Det är bara det att hon bor i ett stort hus, hennes far är filmproducent, hennes mor sitter i flera företagsstyrelser, hon har en fräsig Nanny, och de har en indisk kock som lagar lyxiga rätter. Rätter som Harriet inte kan äta, hon klagar på att maten inte är som hon vill att den ska vara, och vägrar äta. Fast farsan är inte mycket bättre han. Så de brukar slänga rätterna i slasken och äta chips och mackor i stället.
Det är dags att utse den som ska skriva klassbloggen i Harriets klass. Det är tydligen en stor grej. Varför vet jag inte. Vad är det för poäng med en blogg bara klasskompisar kan läsa? Åh, vad Harriet vill skriva den här bloggen! Men ärkerivalen Marion kommer säkert att få jobbet - Marion är ju den Populära Tjejen. Och Harriet är inte populär. Fröken föreslår att Harriet och Marion ska skriva varannan blogg en tid, och sedan ska de andra rösta fram vem som sedan ska skriva den Officiella Klassbloggen. Varför inga andra vill skriva vet jag inte.
Harriet skriver skittråkiga inlägg som ingen läser, Marion är jättepopulär. Ve och fasa.
Men så berättar Harriets farsa att han ska producera filmen SPY TEEN 2: THE SEQUEL! Och SPY TEEN är, som alla vet, världens populäraste film, alla älskar den, och filmens stjärna Skander Hill älskas av alla unga tonårstöser - i synnerhet Marion och hennes gäng. Men gissa vad - Harriet avskyr Skander. Hon vill spy på denna spy teen, som inte bara är hemlig agent, utan även sjunger och dansar.
Men - för att få fler läsare till bloggen, börjar Harriet att spionera på Skander. Hon bloggar om honom - och blir jättepopulär på skolan! Jippi! Fast Harriets gamla kompisar tycker inte om henne längre, de tycker att Harriet är en jävla svikare, "You fucking traitor!" säger de till henne. Nej, det gör de inte. Inte "fucking", i varje fall.
Harriet får umgås med Marions hippa gäng, men problem uppstår, eftersom Harriet låtsas att hon faktiskt känner Skander, men hon har ju bara smugit på honom tack vare farsans producentjobb. Och till råga på allt visar det sig att Skander är ett jävla rövhål och en diva! Oj oj oj, vilken soppa! Hur ska det här gå?
Jo, det går bra, förstås. Allt reder sig på slutet. Ett tag ser det illa ut! Och Harriet blir misstagen för att tillhöra statisterna och måste dansa i bakgrunden i en scen - då blir det tokigt, må ni tro! Men till slut säger Harriets farsa att visst var det dumt att Harriet gjorde som hon gjorde och nu vill Skander hoppa av filmen och det har blivit skandal och grejor, men när Skander säger att han fortsätter film om Harriet slutar blogga, men nä, då säger farsan att filmen trots allt inte är så viktig, hans dotter är begåvad och måste få blogga, så han lägger hellre ner filmen, och då säger Skander "Fine! I quit!" och går, så det blir ingen film, men då ringer regissören, som sett Harriets hemska mobiltelefonklipp med un ursinnig Skander på YouTube, och tycker att Skander är en fantastisk skådis, så Skander ändrar sig och tar tillbaka jobbet och så pussar han Harriet på kinden mitt framför ögonen på Marion, som håller på att kissa på sig. Slut!
Oj, vilken hemsk film. Vilka vidriga människor. Harriet är verkligen en spoiled brat. Bara hennes uppsyn gör mig förbannad. Men tydligen är det inte meningen att jag ska tycka så, Harriet ska ju vara en vanlig, kär tösabit.
Men jag gillade att när Harriets kompis' kemiska experiment går fel och grejorna exploderar, så får man inte se explosionen. Istället visas en husfasad och så skakar man på kameran medan en ljudeffekt hörs. Tokigt!2 kommentarer:

Katsuro Ricksand sa...

Riktigt bra recension det här, och jag har märkt att sågningar brukar vara det. De är mer intressanta helt enkelt; undrar just varför. För övrigt måste jag nog se den här filmen bara för att se efter ifall de säger "I can't BELIEVE that Harriet knows SKANDER HILL!" och allt sånt där de ska säga när en påhittad kändis är med, så att folk ska fatta vilken superkändis det är. Fast sådant brukar låta ansträngt.

Pidde Andersson sa...

Visst säger de denna replik - och varianter på den.
Varför sågningar är intressantare ... Tja, de är ju oftast lättare att skriva. Man hittar en massa saker man ogillar och eller retar sig på, och som man vill ta upp. Om en film är riktigt bra finns det liksom inte så mycket att tillägga.

Skicka en kommentar