lördag 14 januari 2012

DVD: Don't Let Him In

DON'T LET HIM IN (Njutafilms)
Jaha, har jag klämt ännu en av alla de här brittiska skräckfilmerna jag skrev om in min recension av THE HIKE. Ännu en gång handlar det om en tosing som härjar i skogen. The Tree Surgeon kallas han i den här filmen, en tokfrans som, tja, ympar sina offer, eller vad han nu gör, och hänger upp kroppsdelarna i träd. Mitt hem är min trädgård.
I vanlig ordning ska en handfull människor bege sig till en sommarstuga i denna skog. Till en början är de tre pers, men plötsligt vill en blond brud ha med sig sin nye, konstige pojkvän. Ni må tro att han är vresig, karln! Vad tösen ska med honom till vet jag inte. Eller varför han vill hänga med henne. Men inte nog med att han ser ut som Michael Rooker, han är även skum! Han håller hela tiden kontakt med någon via mobiltelefon och det är visst illegala gärningar i farten.
På vägen till stugan passerar de en skäggig liftare, men han får minsann inte följa med. När de stannar och kissar träffar de en kvinna som beter sig mystiskt och vill spå våra huvudpersoner i handflatan, men när hon ser att livslinjen är bruten blir hon rädd och sticker.
Väl framme vid stugan dyker det upp en jovialisk småtjock polis med rött skägg. Han hälsar dem välkomna, men varnar för The Tree Surgeon. De får lova att de inte går ut när mörkret fallit. De lovar, men men nog fan går de ut ändå - och hittar blodiga handavtryck.
Dessa handavtryck kommer från den skäggige liftaren. Han trillar in i stugan efer att ha blivit sårad. Såret förbinds, men sedan går det åt helvete för alla inblandade. Den berömda sordinen läggs på stämningen och blodet sprutar.
Till skillnad från så många andra B-skräckisar idag, är DON'T LET HIM IN inte filmad digitalt, utan på riktigt, hederlig 16mm-film. Enligt omslagstexten för att ge den rätta, råa känslan som 1970-talets klassiker som MOTORSÅGSMASSAKERN och annat besatte. Visst ser DON'T LET HIM IN ut att vara gjord på 70-talet, vilket är ett plus. Det är mer känsla i bilderna. Dock handlar det här om engelska landsortsmiljöer, och tydligen var det slut på snygga brudar i affären, så Kelly Smiths film ser mest ut som ett gammalt avsnitt av HEM TILL GÅRDEN.
Vad som också skiljer DON'T LET HIM IN från många andra nya, brittiska skräckisar, är att filmen inte är tråkig. Den är bara en timme och 17 minuter lång (varav de sista sju minuterna är eftertexter), så den hinner aldrig bli tråkig. Den är dum, men inte tråkig. Humöret är glatt och jag gillade att den tosige Tree Surgeon dreglar när han flinande haltar omkring och hugger köttyxan i folk.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar