måndag 16 januari 2012

373

Vaddå, 373?
Jo, så många besökare hade den svenska filmen FRAMTIDENS MELODI, som hade biopremiär förra året och som jag recenserade HÄR. 373 betalande besökare, alltså. Till detta kommer en handfull filmkritiker, eventuell biografpersonal, samt de som gjorde och medverkade i filmen.
FRAMTIDENS MELODI är en väldigt konstig film. Nej, den är väl inte dålig, men det är ju definitivt inget som har på bio att göra. En rätt ful amatörpruduktion som är lite undermålig tekniskt sätt.
Visst tycker jag att det är kul att många filmer går upp på bio. Jag ser gärna att bioutbudet är dubbelt så stort som det är idag. Jag har tidigare klagat på att biograferna här i Malmö kör samma filmer. Inte nog med att SF-biograferna; Filmstaden Storgatan, Filmstaden Entré och Royal, ofta visar samma film på två-tre dukar. Alldeles för ofta händer det att även Spegeln - den "alternativa" biografen - visar samma filmer. Förra månaden visade Spegeln hela tre filmer som även gick hos SF.
En hel del filmer går aldrig upp på bio i Malmö. BARNEY'S VERSION kom aldrig hit, för att ta ett DVD-aktuellt exempel. Oscarstippade MONEYBALL har fortfarande inte nått hit. A DANGEROUS METHOD gick upp ett par månader efter Sverigepremiären. Och det är ju för sorgligt. I många fall visas dessa filmer i Lund, men inte här i landets tredje största stad.
... Men FRAMTIDENS MELODI slängde man alltså upp. Fast den hade väl fått en massa bidrag och grejor också. Film i Värmland, eller vad de heter, var nog inblandade. Det brukar ju vara så, filmer som är döda på bio redan innan premiären brukar få bidrag. Många svenska filmer finansieras till stor del med vore skattepengar, och det är ju inte så kul att tvingas pumpa in pengar i filmer som inte bara har svårt att nå ut, utan filmer som aldrig någonsin kan spela in utgifterna.
Och apropå filmer som ingen ser, kan jag inte låta bli att nämna de tre filmer som blivit guldbaggenominerade för bästa manus. STOCKHOLM ÖSTRA sågs av 2 800 pers, PLAY av 10 000, medan 30 000 betalade för att se APFLICKORNA. Jupp, sammanlagt knappt 43 000 har sett dessa nominerade och rosade filmer.
Den svenska film jag minns bäst från 2011, är föga oväntat ÅSA-NISSE - WÄLKOM TO KNOHULT. 257 049 ville se den på bio.
(Jag får väl tillägga att THE STIG-HELMER STORY, som hade premiär på juldagen, lyckades spela in 187 800 spänn på en knapp vecka och därmed hamna på plats sex över årets mest inkomstbringande svenska filmer)

7 kommentarer:

chrullen sa...

Åsa Nisse rockar fet :)

Anonym sa...

Vad är din poäng? Fel filmer går på bio? Att kvalitet borde mätas i publik? För få Åsa-Nisse-filmer?

Pidde Andersson sa...

För få Åsa-Nisse filmer.
Samt att massor med filmer aldrig får utrymme att visas.
Kvalitet går inte att mäta med publiksiffror, men bara för att det är en "smal" film, gärna på ett språk man inte förstår, behöver det inte vara en kvalitetsfilm. Om en film ses av 373 pers är det knappast en kvalitetsfilm.
Dessutom tycker jag att uttrycket "kvalitetsfilm" ska förbjudas, eftersom det sällan har med kvalitet att göra.

johannes pinter sa...

Kan du inte lägga upp samtliga svenska filmers intäkter? Alltid kul att få se en reminder om vilka svenska filmer som hade premiär - och samtidigt svart på vitt hur väl lämpade de egentligen var att nå hela vägen till bioduken.

Pidde Andersson sa...

Tyvärr har jag bara topp-10-listan. Övriga noteringar har jag fått av en bekant.
Siffrorna för 2011:

1. Jägarna 2 : 536 601
2. Änglagård - tredje gången gillt : 493 631
3. Hur många lingon finns det i världen : 375 090
4. Svinalängorna : 288 133
5. Åsa-Nisse - wälkom to Knohult : 257 049
6. The Stig-Helmer story : 187 800
7. Hotell Gyllene Knorren - filmen : 162 494
8. Svensson Svensson - i nöd & lust : 122 535
9. En enkel till Antibes : 105 060
10. Jag saknar dig : 96 926

Anonym sa...

Kronjuvelena hade enligt SFI 73 000 besökare. Kyss mig hade ca 30 000, Apflickorna ca 28 000, Happy End 9 461, Play 8 231, Jag är min egen Dolly Parton 2 653, Odjuret 483, Mammas Comeback 206.

Pidde Andersson sa...

... Och MAMMAS COMEBACK har jag överhuvudtaget aldrig hört talas om ... ! ODJURET gick upp i Malmö. Fullkomligt värdelös film.

Skicka en kommentar