fredag 16 december 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Joe Simon

En gång på 1990-talet skrev jag en gigantisk artikel i NST om filmstjärnor jag trodde var döda, men som levde - respektive de jag trodde levde, men som var döda. När jag skriver dödsrunor här på TOPPRAFFEL! konstaterar jag rätt ofta att många av de som kolar vippen är folk jag trodde var döda och begravda sedan länge.
Som Joe Simon.
Joe Simon var en legend inom den amerikanska seriebranschen. Han tillhörde det där gänget som under 1930- och 40-talen formade den amerikanska serietidningsindustrin. Simon är mest känd för att han tillsammans med Jack Kirby 1941 skapade Captain America för Timely Comics, förlaget som senare kom att bli Marvel Comics. Teamet Simon & Kirby fortsatte att skapa nya superhältar och efter några år gick de över till konkurrenten National, det förlag som numera heter DC Comics.
1960 skapade Simon tidningen SICK, ännu en av alla dessa skamlösa MAD-imitationer som florerade på den tiden, och senare under 60-talet gick han och blev redaktör på förlaget Harvey Comics. När han närmade sig 90 kunde det fortfarande hända att han ritade.
Igår dog han - 98 år gammal.

JOE SIMON
1913 - 2011
R.I.P.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar