söndag 11 december 2011

Konst: När gav du din fru en äkta Lill-Babs senast?

Petter - som Lill-Babs ser honom
Härommånaden berättade Henrik Rönnquist, som har Galleri Rönnquist & Rönnquist på Isak Slaktaregatan i Malmö, att han i december skulle ställa ut konst skapad av kändisar. Och inte vilka kändisar som helst - det handlar om de medverkande i förra säsongen av TV-programmet SÅ MYCKET BÄTTRE. Lill-Babs, Petter, Lasse Berghagen, Christer Sandelin, September, Plura och Thomas Di Leva. Detta lät ju onekligen mycket märkligt - och märkligt lockande. Lill-Babs? Tavlor?
Visst har jag stött på verk av målande kändisar förr. Tony Curtis var onekligen en skicklig konstnär. Paul Stanley säljer nog mest på sitt namn. De tavlor av Ulf Lundell som Rönnquist & Rönnquist ställde ut för en tid sedan var inget vidare, men karln kan bättre.
Men Lill-Babs? Petter?
Igår, den 10:e december, var det vernissage.
Jag har aldrig sett det här TV-programmet, men tydligen hade de meverkande i ett avsnitt fått i uppdrag att måla av varandra - och det är dessa porträtt som nu ställs ut; en rad grafiska blad. Och allvarligt talat är det inte så pissnödigt. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men det framgår med all önskvärd tydlighet att även om de flesta av de medverkande inte är målande konstnärer, så är de bildmässigt begåvade. För att uttrycka sig lite klyschigt - det har väl med den där kreativa ådran att göra.
Christer Sandelin - som Petra "September" Marklund ser honom
Thomas Di Levas porträtt av Lasse Berghagen liknar kanske mest Ingvar Carlsson - innebär detta att Ingvar Carlsson liknar Lasse Berghagen?
Förutom dessa porträtt, visas ytterligare en rad verk av Plura och främst av Sandelin, vilka ägnar sig åt måleri och bildkonst även när de inte blir tvingade i ett TV-program. Plura arbetar i en rätt slagkraftig naivistisk stil, medan Sandelin bland annat gjort en rad pastischer på David Bowies skivomslag, på vilka Sandelin bytt ut Bowies ansikte mot sitt eget - något det faktiskt tar ett tag att upptäcka. Det är onekligen skickligt gjort.
Tycker jag att den här utställningen är bra eller dålig? Nej, den är inte dålig. Däremot är det förstås inget jag personligen skulle vilja ha på väggen. Bilderna ger mig absolut ingenting, det hela är mest en kul grej - och det mest bestående intrycket är att, jösses, nu har man varit på galleri och kollat in en äkta Lill-Babs.
Utställningen "De blev vänner" pågår 10 december 2011 – 8 januari 2012.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar