fredag 23 december 2011

Bio: Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Foton: Jack English © 2010 StudioCanal SA. All Rights Reserved
Sedan Tomas Alfredsons fimatisering av John le Carrés roman "Mullvaden" dök upp på filmfestivaler, har det skrivit en hel del om den brittiska TV-serien från 1970-talet, i vilken Sir Alec Guiness spelade den pensionerade agentbossen George Smiley, som återkommer för att avslöja just en mullvad som gömmer sig bland MI6:s mannar och läcker till ryssarna. Många hävdar att Guiness för dem är "den ende" Smiley, ungefär so Bondfans brukar hävda att George Lazenby är den ende riktige Bond. Eller var det Sean Connery?
Jag har inte sett TV-serien - eller läst boken för den delen - så jag har förstås inga invändningar mot Gary Oldmans alldeles utmärkta porträtt av le Carrés spion ... hjälte, var jag på väg att skriva, men den här agenten är långt ifrån en heroisk hjälte modell James Bond.
Det är tidigt 70-tal och England har aldrig varit gråare. Den här filmen är gråare än gråast. Antagligen är detta årets absolut gråaste film. Där Bond och OSS 117 rör sig i exklusiva och glamourösa miljöer, vistas Smiley och hans män i miljöer av det direkt motsatta slaget.
Handlingen är egentligen hyfsat enkel - Smiley ska avslöja sagda mullvad. Men TINKER, TAILER, SOLDIER, SPY är en rätt snårig historia och jag hade emellanåt lite problem att hänga med i händelserna, mest beroende på att filmen är dialogdriven och det refereras hela tiden till en massa människor jag hade svårt att hålla isär. Vänta nu här, vem var det av dem? Dessutom dyker det ibland upp flashbacks och emellanåt blev jag inte klok på om det var nutid eller ej.
Men denna snårighet hindrar inte Alfredsons film från att vara lika utmärkt som Oldman. Oldmans Smiley är en lätt obehaglig person; han pratar lågmält och entonigt, vilket ger ett hotfullt intryck, och iförd sina stora glasögon förstärks det räliga.
Filmen är full av excellenta aktörer; John Hurt är med, liksom de alltid pålitliga Colin Firth och Mark Strong. Svensken David Dencik, som även har en minimal roll i THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO, har en ganska framträdande roll.
James Bond hade en bil som kunde bli en ubåt. De här agenterna har cykel.
Jag kan väl inte påstå att den här filmen är spännande i betydelsen rafflande och svettframkallande. Däremot är historien hela tiden intressant och fascinerande, världen MI6-agenterna lever i under kalla kriget är intressant och fascinerande. Det är inte själva fallet och upplösningen som intresserar, utan vägen dit; Smileys tillvägagångssätt. Dock bör det kanske påpekas att det är en lika lång som långsamt berättat film, det här.
Men - det goda hantverket och de utomordentliga skådespelarinsatserna gör att jag kan sätta en fyra i betyg. Så det gör jag.
John le Carré själv förekommer förresten på en julfest.







(Biopremiär 25/12)

3 kommentarer:

Magnus Christiansson sa...

Fin recension. Både tv-serien "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" (fem kostymvästar av fem) och uppföljaren "Smileys people" (fyra exilryssar av fem) är väda att ses. Men åtminstone "Tinker, Tailor..." är den överlägset mest komplexa tv-serie jag någonsin sett. Mindboggling!

avadeaux sa...

Guinness är Smiley lite mer än Connery är Bond ändå. När le Carré fick se Guinness gestaltning av Smiley i MULLVADEN reagerade han med att gå hem och skriva om VINNARE OCH FÖRLORARE (SMILEY'S PEOPLE), romanen han då höll på med, så att bokversionen av Smiley kom att harmonisera med tv-versionen, som nu blivit referenspunkten till och med för författaren. Den boken blev så småningom en ännu bättre tv-serie, givetvis med Guinness i huvudrollen.

Nathalie sa...

Bra skådespeleri, snyggt filmad och bra soundtrack men filmen behöver nog ses en gång till från min sida för att jag ska ge en mer rättvis bedömning tror jag

Skicka en kommentar