fredag 2 december 2011

Bio: Shark Night 3D

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden

Om den här filmen hade kommit på 1970-talet hade den säkert hetat HAJARNAS NATT. Och inte varit i 3D. Den hade dessutom fläskat på med betydligt mer coolhet än man vågat göra i den här filmen.

Jag har nämnt det upprepade gånger tidigare, men Steven Spielbergs HAJEN är en av mitt livs största besvikelser. Jag var förstås för liten för att se den på bio 1975, men jag fick handlingen återberättad och jag hade sett affischen - och jag inbillade mig att mördarhajen var stor som Godzilla. När jag väl fick se filmen i och med att videon gjorde sitt intåg, blev jag väldigt, väldigt besviken. Det har var ju en vanlig haj. Den kunde inte äta upp lyxkryssare i en enda tugga.

Nåja.

SHARK NIGHT 3D öppnar med tuffa förtexter och distade elgitarrer, och därefter får vi se en donna i bikini och hennes pojkvän som ska till att bada i en sjö i Louisiana. "Nej, ta inte av mig bikinitoppen!" säger tösen, men grabben lyder inte, utan rycker av henne plagget. Killen simmar i land och sätter sig i en husbil. Samtidigt passar en haj på att äta upp tösabiten. En haj? I en insjö?

Därefter är det dags att presenteras för våra huvudpersoner, vilka är ett litet gäng sådana där standardcollegestudenter. En i gänget är svart och jag undrar genast om han kommer att bli den förste att stryka med, så som traditionen bjuder.

Alla gillar de söta Sara (Sara Paxton), som är lite mystisk eftersom hon inte dejtat någon på tre år. Men nu har hon bjudit in hela gänget till sin familjs stora sommarvilla. Och var ligger den? Jo, vid hajsjön! I Syldavien. Nej, vänta, det var ju fel film. Jag tänker på en annan hajsjö.

När gänget anländer till avkroken de ska till hamnar de genast i bråk med The Local Rednecks, en hunk med ärrat ansikte och dennes fete kompis med filade tänder. Bönnerna gillar inte den svarte killen. Vi får även träffa på traktens polis. Han har mustasch.

Nu är det dags att festa. De festar och festar och jag tänker, jamen kom igen, kunde de inte hitta på en lite bättre handling? Fatta hur tradigt det är att de ännu en skräckfilm om festande studenter.

Men så blir det dags för lite vattenskidåkning, och tammefan om hajskrället inte dyker upp och biter armen av den svarte killen. Men även om han är den förste som attackeras hade jag fel, han överlever. Åtminstone tills vidare. Istället blir hans flickvän uppäten lite senare. Och så ger sig hajarna - de är fler än en - på de andra.

Självklart är det dålig täckning vid sjön, så mobiler funkar inte. De verkar inte heller ha fast telefon i lyxvillan. Deras båt sprängs i luften. Och plötsligt dyker The Local Rednecks upp och är hotfulla!

Vi får en förklaring till hur det hamnat hajar i sjön. Och jösses, det är så långsökt att vattnet skiftar färg. Det är verkligen jättekonstigt. Och avancerat. Och dumt.

Det här är något slags blandning av FREDAGEN DEN 13:E och THE LAST HOUSE ON THE LEFT - med hajar. Men det stora problemet med SHARK NIGHT 3D är att den inte är spekulativ nog. Den är alldeles för tam. Filmen innehåller inget naket och inga svordomar, och den som förväntar sig mängder av splatter lär bli besviken. För det mesta går det inte att se vad som händer när hajarna attackerar. Det är bara en massa plaskande i rödfärgat vatten. Den avslitna armen figurerar som hastigast, men här finns inga huvuden som flyter omkring, inga tarmar som sprutar och halvätna kroppar som kravlar på stränder.

3D-effekterna är dock bra. Det är bra djupverkan i bilderna. Men så har regissören Davis R Ellis tidigare gjort FINAL DESTINATION 3D, som utmärkte sig för sin utomordentliga 3D.

Förra årets PIRAYA 3D var ju fantastisk! Fett ös hela tiden, ren exploitation och flängda scener. SHARK NIGHT 3D är inte alls så. Fast den här filmen vänder sig väl till en yngre tonårspublik.

Sitt kvar under eftertexterna. Efter dessa följer en märklig och oväntat musikvideo, i vilken filmens skådespelare framför en raplåt i vilken de återger filmens handling. Den armlöse killen sjunger känsligt om sin saknade arm.

(Biopremiär 2/12)


2 kommentarer:

avadeaux sa...

Det fanns ju en 3D-uppföljare på Spielbergs film också. Inte riktigt 1970-tal, men nästan.

Pidde Andersson sa...

Javisst. Vill minnas att jag tyckte den var cool en gång i tiden ...

Skicka en kommentar