onsdag 7 december 2011

Bio: Ligg med mig

Foton copyright (c) Studio S Entertainment

Den "norska filmvågen" rullar vidare med en tredje film på väldigt kort tid. Förr var norsk film synonymt med ORIONS BÄLTE och PLASTPÅSEN, men nu är det annat ljud i skällan. Dock blev HUVUDJÄGARNA; enorm publiksuccé i sitt hemland, förvånansvärt kortlivad på biograferna, åtminstone här i Malmö. OSLO, 31 AUGUSTI verkar gå bättre.

LIGG MED MIG är inte uppföljaren till svenska KYSS MIG, vilket somliga kanske inbillar sig. Fast själv inbillade jag mig att det här skulle vara en ungdomsfilm i stil med FUCKING ÅMÅL. Där sket jag mig allt på tummen. Förvisso handlar Jannicke Systad Jacobsens film om sexualitet och unga tjejers problem och allt det där, men LIGG MED MIG visar sig vara en rätt uppsluppen och rolig liten film - och framför allt förvånansvärt vågad. Jösses, den här hade säkert fått en NC-17-gräns i USA.

Efter att vi först fått se några otroligt tråkiga exteriörer från en oerhört tråkig håla som verkar ligga i en osannolikt tråkig skog i Norges tråkigaste område (traktor, busskur, dumma flickor på studsmatta), presenteras vi för filmens huvudperson och berättare; 15-åriga Alma (Helene Bergsholm). Och det första vi får se henne göra är att onanera å det grövsta medan hon lyssnar på en sexlinje på telefon (se foto ovan). Och herregud, hon ser ju precis ut som Anne Magle! Jag är nog inte ensam om att associera till inbrottsscenen i JAG VILL LIGGA MED DIN ÄLSKARE, MAMMA under denna öppningsscen. Eller ... Jo, det är jag nog, förresten. Och inte nog med att hon liknar Anne Magle, hela filmen har en grå, nästan dimmig ton, som gör att den ser ut som en dansk, kanske svensk, porrfilm från 1970-talet, överförd till VHS och kopierad. Fantastiskt.
Hur som helst, Alma är konstant kåt och tänker bara på sex - men hon är oskuld. Dock är hon hemligt förälskad i hålans hunk Artur (Matias Myren, som påminner om James Franco). Uppenbarligen är känslorna besvarade, eftersom han på en fest smyger fram till Alma bakom en husknut och plötsligt halar han fram ribban och petar på Alma med den (jo, vi får se organet. I närbild. Scenen repriseras senare, fast då med extra tydliga stillbilder).

Mer gör han inte, men efter att Alma genast störtat in på dass och tokmastat, går hon ut till sina kompisar och berättar att Artur petat på henne med picken. Fast det står "pitten" i den svenska texten. Vem säger "pitt" idag? Nå, detta skulle Alma inte ha gjort. Ingen tror på henne, Artur förnekar det hela, och Alma blir utmobbad och försedd med epitetet "Pikk-Alma" ("Pitt-Alma" i översättningen).

Månaderna går och Alma blir alltmer utstött, kompisarna har övergivit henne, och hennes morsa (som ser ut som en nykter alkoholist som börjat skåpsupa) blir förbannad när hon får en telefonräkning på över sex tusen spänn på grund av alla sexsamtal.
Hur ska det gå för stackars Alma? Vad ska hon ta sig till? Kommer hon någonsin att sluta tänka på sex? Och vad sysslar grannkärringen med, hon som hela tiden står bakom en häck och spionerar?
Jag måste erkänna att jag höjde på ögonbrynen över den här filmens öppenhet och frispråkighet. Men det beror nog snarast på att den stora majoriteten ungdomsfilmer jag sett på det här temat (förvisso inte många, jag ser sällan ungdomsfilm) är amerikanska och därmed oftast pryda och konservativa. Att jag inte ser på ungdomsfilmer av den här typen beror på att jag är ointresserad av genren, det har jag alltid varit, även när jag växte upp; varför se vardagsskildringar när man kan se karate? Den enda skandinaviska film om ungdomars sexualitet jag minns från min uppväxt, är den danska VILL DE SE MIN SNYGGA NAVEL?. Mest på grund av repliken "Er den ikke smuk?".
... Men LIGG MED MIG är överraskande underhållande. Kul, trevlig, sympatisk. Jag skrattade flera gånger, och en av Almas sexfantasier om en snabbköpsföreståndare som porrar sig iförd cykelhjälm är fantastiskt rolig. Jag tror nog att många tonåringar kommer att älska filmen - om de lyckas hitta den. LIGG MED MIG är precis allt det som nya TWILIGHT-filmen inte är, för tänker man efter så är temat lite grann det samma. Ung, alienerad, uttråkad, kär, kåt.

Att sedan Alma plötsligt anses ful och bäng känns kanske inte helt rätt, eftersom hon ju är en söt och trevlig tös.

Förresten, den här norska hålan är så tradig att kidsen sjunger i en jävla gospelkör och vill man vara tuff röker man hasch, inte maja, utan hasch. Vilket förstärker känslan av 70-talsfilm, trots att den utspelar sig i nutid.

Vore jag 25 år yngre skulle jag kanske sätta ett högre betyg.


(Biopremiär 9/12)

2 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

C-G gav den en fyra i morgonsoffan. Det blev lite lustigt för när Helene Benno skulle summera betygen så var alla som lite disträa och upptagna med sitt och hon hojtar till C-G - "LIGG MED MEJ" - paus - "den får en fyra" varpå C-G sitter och fnittrar åt någon tanke som han fick där ...

Pidde Andersson sa...

He he he!
Iofs skulle jag nog också kunnat ge filmen en fyra. Men, nja, det vore kanske att ta i.

Skicka en kommentar