fredag 16 december 2011

Agentens inställda återkomst

Under en period på 1980-talet köpte jag ibland Agent X9 - för att läsa Phil Corrigan, det vill säga X9 själv (vilket han dock inte kallades i vare sig serien eller tidningen). Det var väl mest Al Williamsons teckningar som fångade mitt intresse; hans eleganta stil gjorde att jag upplevde serien som mycket coolare än övriga deckar- och agentserier.
Den hemlige agenten X9 - vilket då stavades X-9 - från FBI dök dock upp redan 1934, då King Features anlitade den legendariske deckarförfattaren Dashiell Hammett för att skapa en seriefigur. Det är oklart huruvida Hammett verkligen skrev äventyren; hur pass involverad han var, men det var den lika legendariske Alex Raymond som höll i ritstiftet. Den namnlöse agenten blev aldrig speciellt populär, och Raymond (och Hammett) lämnade serien redan 1936.
Alex Raymond
Från och med 1937 tecknades serien av en lång rad olika tecknare: Charles Flanders, Robert Storm, och 1939 tog Mel Graff över och producerade serien fram till 60-talet, då han ersattes av Bob Lubbers, som använde sig av pseudonymen "Bob Lewis". Det var Graff som döpte X9 till Phil Corrigan, och under 80-talet konstaterade jag att jag faktiskt läst ett gäng av Graffs och/eller Lubbers episoder utan att vara medveten om det. Serien gick bland annat i Fantomen men även i Agent X9, omdöpt till "Kelly vid FBI". Tydligen var redaktörerna rädda att de unga läsarna skulle bli förvirrade om det fanns två figurer som hette Phil Corrigan, vilka figurerade i vad som såg ut som två helt olika serier. Jo, när författaren Archie Goodwin och före detta EC Comics- tecknaren Al Williamson tog över 1967 skedde flera radikala förändringar, och med tiden närmade sig serien James Bond.
Bob Lubbers' version
Efter Goodwins och Williamsons sejour, som slutade 1980, tog en annan gammal räv från EC över både manus och bild; George Evans. Hans version var lite träigare, och serien lades ner 1996.
Jag började skriva manus ut Semic 1989 och på den tiden licensproducerade Semic en rad äventyrsserier för att råda bot mot materialbristen. En av dessa serier var Phil Corrigan. Semics version var dock väldigt trist, med lama manus och ointressanta teckningar - jag minns dock inte alls vilka som skrev och tecknade. Min redaktör Siv Jensing tyckte att det vore bra om jag även skrev en äventyrsserie vid sidan av Åsa-Nisse, precis som Claes Reimerthi gjorde (Fantomen och 91:an för hans del). Självklart föreslog jag Phil Corrigan. Tyvärr blev det aldrig något av detta. Den enda licensproducerade serie jag skrivit manus till är AXA, som gavs ut av konkurrenten Atlantic - och det bidde bara ett avsnitt för min del.
Tidig Al Williamson
Sen Al Williamson
Jag tycker fortfarande att Secret Agent X9, eller Agent Corrigan, eller vad vi nu ska kalla serien, har potential. Antagligen ännu mer idag, med tanke på alla dessa oerhört populära TV-serier om FBI, CSI och andra kriminalinriktade grejor. Tydligen är jag inte ensam om att se denna potential.
Som kanske är bekant medverkade jag, i team med Johan Wanloo och Mikael Tomasic, i en amerikansk serietidning som gavs ut av det pyttelilla förlaget Alpha Productions. Åt detta förlag jobbade även manusförfattaren Chris Mills, som gått vidare och blivit en lagom etablerad författare till deckar- och äventyrsserier. Mills rapporterade alldeles nyligen att hans gode vän, serietecknaren Eduardo Barreto, har gått och dött, 57 år gammal. Så sent som i juli i år började han tecknade Fantomens söndagssidor.
Innan han dog hade Barreto spikat ihop en pitch han skulle kasta på King Features: Phil Corrigans återkomst! Chris Mills skulle skriva manus, Barreto skulle teckna. Enligt Mills var det ett long-shot, men värt ett försök. Nu blev det tyvärr inte mer än nedanstående promotionteckning. Synd, tycker vi som gillar eleganta FBI-agenter i kavaj!


10 kommentarer:

Joakim Gunnarsson sa...

Gillar Copyright-tagen på Barretos teckning: "SINdicate"... :)

Pidde Andersson sa...

Joakim: Jag råkade publicera din första kommentar och radera den andra, utan att se att du korrigerat SINdicate till SINdycate.

Gjorde även ett litet tillägg i texten, när jag konstaterade att Barreto tecknade Fantomen.

Karl-Erik Lindkvist sa...

Jag kanske önsketänker, men jag har alltid tyckt att Barretos "signaturruta" påminner om hur Frank Robbins utformat sin...

Pidde Andersson sa...

Det här är första gången jag sett Barretos signatur, och jag minns inte Robbins just nu, så jag kan inte uttala mig i saken. Men du har säkert rätt!

Andreas sa...

De "svenskproducerade" Corrigan-avsnitten är ju inte ett helt avslutat kapitel. Mike W. Barr och Mike Manley har gjort två stycken äventyr (2007 och 2009), som till skillnad från de föregående är tecknad med "serietidningslayout" och inte ser ut som gamla dagsstrippar. Manley är väl kanske för upptagen med att teckna Judge Parker (där han ersatte Barreto) för att hinna fler? Jag skulle iaf gärna se fler nyproducerade Corrigan, varför inte författade av Mills och/eller Andersson... bearbeta X9-redaktionen lite ;)

Pidde Andersson sa...

Var Barrs & Manleys avsnitt producerade för Egmont? Jag läste dem aldrig, men minns att jag noterade dem när jag bläddrade i ett nummer. Trodde de kom från någon amerikansk miniserie eller något ditåt.
Jag skulle inte ha något emot att skriva Corrigan ...

Andreas sa...

Nädå, de var producerade för Egmont. Men som jag förstår det har Corrigan-produktionen alltid hanterats lite annorlunda än t.ex. licensproduktionen av Fantomen. De har snarare producerats av KFS i USA på beställning av Semic/Egmont, och det är KFS som anlitat tecknare och författare. Svenska redaktionens inblandning har varit måttlig fram till dess att de fått det färdiga äventyret i sin hand. Möjligen har detta ändrats något i och med de två senaste avsnitten; Germund von Wowern, Johan Kimrin eller Joakim Gunnarsson kanske vet mer? Kan vara värt att kolla upp ;)

Enligt min uppfattning så bör man - så länge man ger ut en tidning som heter Agent X9 - även göra vad man kan för att serien om X9 lever vidare. Corrigan är ju en ganska anonym figur, men det innebär ju också att det finns möjligheter att göra något riktigt intressant av den.

Pidde Andersson sa...

Nu har jag inte kvar några Agent X9 från 80-talet med de egenproducerade serierna, men jag inbillar mig att det var någon spanjor som tecknade. Det gjordes även en serie som hette Django, som inte alls hade med westernfilmen att göra. När jag ser den framför mig, inbillar jag mig att det var samma folk som gjorde Corrigan, men jag minns säkert helt fel. I vilket fall var dessa serier väldigt lama.
Och jo, eftersom Corrigan är rätt anonym kan man säkert få till det.

Andreas sa...

Corrigan tecknades huvudsakligen av Repetto, som var Argentinare:
http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Agent_Corrigan#Licensproduktion

Django var en originalproduktion för X9 av Fantomenförfattaren Donne Avenell och (i de flesta fall) tecknad av fransmannen Clavé. Noterbart är att den gick på export och under kort tid hade en egen serietidning i USA: http://www.calibercomics.com/TITLES/djangoangel.htm

Pidde Andersson sa...

Känns ju rätt osannolikt att någon ville köpa (eller ge ut) en Djangotidning ...

Skicka en kommentar