måndag 21 november 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Lasse Brandeby

Det var nära att jag skrev "TOPPRAFFEL! sörjer Kurt Olsson" i rubriken.
Lasse Brandebys död får mig osökt att tänka på fluortanten på den den lågstadieskola i Landskrona jag gick på under 1970-talet. Det var en ståtlig kvinna, denna fluortant, med stor frisyr. Elsie, hette hon. Elsie Rahlskog.
Sommaren 1980 var jag i Italien på mitt livs första - och hittills enda - sällskapsresa, självklart tillsammans med min familj. En dag när vi stod i en liten italiensk butik klev plötsligt Elsie Rahlskog in. It's a small world. Tack och lov tvingade hon oss inte att skölja med fluor.
Sju år senare började KURT OLSSONS TELEVISION att visas på TV; ytterligare ett sådant där underhållningsprogram som "alla" tittade på. I programmet figurerade en damorkester och en av medlemmarna i denna hette Gudrun. Hon gjordes av Anki Rahlskog - dotter till min gamla fluortant. Med förflutet i Nationalteatern. Anki, inte fluortanten.
Jag kommer även osökt att tänka på min gode vän, serietecknaren David Nessle. Han var en av manusförfattarna till Semics serietidning Kurt Olssons tidning, som kom ut med fem nummer och ett julalbum åren 1991-92. Ingen större succé.
Frågan är väl om de olika Kurt Olsson-programmen egentligen var speciellt kul. Figuren själv dök visst upp redan 1979 på lokalradion i Göteborg, och han uppträdde på lokala scener, men det är förstås inget jag sett eller hört. Men när snuttar ur Kurt Olssons TV-program dykt upp i repris har jag mest tyckt att det är erbarmligt taffligt - med undantag för Kurtan själv. Ibland.
För sketchen där han entusiastiskt rapporterar från Göteborgs central när tågen ankommer är ju fantastisk. En del andra infall är också kul. Som när han frågar Patrik Sjöberg hur brett han har hoppat. Och visst är det trevligt att han tolkar Siw Malmkvist.
Men den där Arne som assisterade honom var aldrig kul. Märkligt unfunny typ. Långfilmen om Kurt Olsson minns jag inte mycket av.
Övriga saker Lasse Brandeby varit inblandade i har jag knappt sett. Jag såg ett par avsnitt av RENA RAMA ROLF, i vilken han var spårvagnschaufför - och det var minst sagt avslaget. Serien HEMMA HOS OLSSONS fråm '97 visste jag inte ens att den gjordes. LET'S DANCE har jag aldrig tittat på.
Det sista Brandeby gjorde var att spela med i TV-filmerna om Irene Huss. Och nej, de tittar jag inte heller på.
Redan när han gjorde sin julkalender 1990 pratade Brandeby ofta om sina krämpor och ryggproblem och allt vad han hade, och i en intervju från den tiden sa han att han är hypokondriker. Och igår tog krämporna kål på honom. Han blev 66.

3 kommentarer:

Jocke B sa...

Och Elsie hade en roll i Kurt Olsson-filmen, enligt imdb!

Pidde Andersson sa...

Nämen?! Minns jag inte alls.
Lustigt.

Clas Kristiansson sa...

Du missade förmodligen Hans Viktorsson (=Arne) som Mozart i Amadeus. En tolkning som slog filmen med hästlängder.

Skicka en kommentar