måndag 28 november 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Ken Russell

Visst är det väl märkligt. Förra veckan satt jag som vanligt på Folk å rock med några kollegor och av någon anledning kom vi in på Ken Russells film CHINA BLUE.

... Och så får jag alldeles nyss reda på att karln har gått och dött. Han dog igår söndag, 84 år gammal.

Engelsmannen Russell gjorde inte filmer för vem som helst och ett tag var han lite av den engelska filmbranschens gossen Ruda. Han gjorde sig känd för att göra filmer som var bode chockerande och konstiga. Jag själv hade en period på 80-90-talen då jag gillade Russell, åtminstone vissa filmer, och det var nog det "konstiga" som tilltalade mig. Chockerad blev jag inte, men så är jag också en avkristnad svensk. Jag minns att jag tillhörde de få som verkligen gillade GOTHIC när den kom 1986.

Fast Russell gjorde ju film långt, långt innan dess. Han började köra kortfilmer och TV-dokumentärer redan 1956. Fast det var ju med långfilmena han blev beryktad. Med THE MUSIC LOVERS (1970), MAHLER (1974), TOMMY (1975) och LISZTOMANIA (1975), men framför allt med DJÄVLARNA (1971). I LEGENDEN OM DEN VITA ORMEN från 1986 kinde vi se Hugh Grant i en tidig roll. EN HORAS DAGBOK (1991), vars originaltitel löd WHORE, hade en fräsig tagline: "If you don't dare saying it - see it!".

Ken Russell regisserade filmer och musikvideor fram till bara häromåret, men jag tror inte att jag sett något av det han producerat de senaste tjugo åren. Jag har dock hört att filmerna inte är något vidare, i vissa fall är det visst riktigt illa ställt.

Nåja. Låtom oss hylla karlns minne med att se om CHINA BLUE. Eller DJÄVLARNA.


KEN RUSSELL
1927 - 2011
R.I.P.
6 kommentarer:

strindert sa...

satan en hel generation är på väg att dö . Jag börjar känna mig gammal och kathleen tuner som spelade china blue ser nu ut som min mormor fy sjutton

Pidde Andersson sa...

Hon såg ut som Jabba the Huts mormor när hon satt i Cannesjuryn för en del år sedan.

Johannes Pinter sa...

Grattis till nya adressen! Blir liksom snäppet lättare att hitta hit när man befinner sig på utsocknes datorer.

Pidde Andersson sa...

Tack, tack!

Fredrik sa...

Jag blev fan bestört över detta. Gothic är en favoritfilm. Men Tommy? Är det the who-rockoperan du menar? I så fall, coolt. 8)

Ken Russel. Vila i fred och frihet.

Pidde Andersson sa...

Visst är det rockoperan.

Skicka en kommentar