tisdag 8 november 2011

En herre med åsikter

Mannen har inte med texten att göra
För en eller två helger sedan genade jag genom gamla kyrkogården, jag vill minnas att jag var på väg till en vernissage. Det var tidig lördagseftermiddag och ganska mycket folk ute.
Plötsligt ser jag hur en herre i 75-årsåldern iförd ljus kostym och hatt sneddar över den breda gångstigen, det var tydligt att han hade mig i sikte.
- Ursäkta mig! sa herren. Du ser intelligent ut.
Jaha, gör jag det, tänkte jag. Mannen var väldigt smal, längre än jag, och pratade inte skånska. Nej, han lät som om han klivit ur en gammal svensk film från 1930- eller 40-talen.
... Och så gick han igång. Han hasplade ur sig ett långt resonemang om kvinnor. Jag minns långtifrån allt han sa, jag hörde inte allt han sa, jag förstod absolut ingenting. Men det var något i den här stilen:
- Det finns så mycket kvinnor överallt och de ser så olika ut och nu kan de ju tycka till och allting och de har rättigheter och jag tänker på det när jag ser dem överallt och det finns ju alla sorter, vi har ju de där som har lååångt hår, och kort hår, och så har vi de där som man inte ser ansiktet på med slöjor och skynken, och så har vi de egyptiska kvinnorna, oj, ja, de egyptiska kvinnorna som målar sig i ansiktet, med guld, och de afrikaaaanska kvinnorna med en massa ringar kring halsen. Men jag tycker att de kan få vara och se ut precis som de själva vill. Du får ha en bra dag, hej då!
Och så försvann herren.

1 kommentarer:

Johnny Månsson sa...

Det var ju kul..-)

Skicka en kommentar