onsdag 2 november 2011

Bio: Prick och Fläck på pricken!

Bilder copyright (c) Folkets Bio

För några veckor sedan recenserade jag en så kallad Knattefilm; VEM ÄR VAR?, och visste inte riktigt hur jag skulle bedöma den, eftersom jag är 40 år äldre än målgruppen.

Här har vi återigen en Knattefilmen, återigen är jag 40 år för gammal - men den här gången hade jag ett visst utbyte av filmen.

Eller filmerna.

För det här är nämligen sex stycken leranimerade kortfilmer av Lotta och Uzi Geffenblad, som packats ihop till ett program på 43 minuter, vilket väl är lagom spellängd för att de små liven i publiken inte ska tröttna.
Arr! Arr! Våldsam pirataction!
Prick och Fläck är två Marty Feldman-kaniner med hudsjukdomar. Den ene är prickig, den andre är fläckig. De ser rätt lustiga ut.

Deras äventyr är som så ofta är fallet när det gäller småbarnsfilm rätt minimalistiska - men de är överraskande bisarra på ett sätt som tilltalar mig. Här finns många oväntade inslag - när de tittar på TV får vi till exempel se en tiosekundersparodi på EXTREME HOME MAKE OVER! I lera. Med kaniner.

När de har kladdat ner sig med tapetklister tar de bort fläckarna med ett medel de har i en flaska märkt med en dödskalle (detta leder till att prickarna och fläckarna försvinner från deras kroppar). I en episod lagar de sin motorcykel, när det plötsligt dyker upp ett flygande tefat. En rymdkanin tittar ut och vill låna en hammare.
Det blir lite piratraffel, de äter godis och måste gå till en tandläkare som gillar att borra, de är på picknick och attackeras av insekter.

Stina Ekblad agerar berättare och det här är förvånansvärt trivsamt, kul och underhållande. Jag nickade inte till en enda gång!


(Biopremiär 4/11)

2 kommentarer:

Anonym sa...

bra recension men vill bara meddela att den är ej leranimerad, dockorna är gjorda i ett material som heter skumlatex (som väldigt mjukt skumgummi)

mvh bella

Pidde Andersson sa...

Aha. Okej. Har jag aldrig hört talas om. Tack.

Skicka en kommentar