torsdag 6 oktober 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Charles Napier

Det är förstås trist att behöva inleda denna torsdag med en riktigt tråkig nyhet. En av mina - och självfallet även era - favoritskådisar; Charles Napier, har dött, 75 år gammal. Han gick bort under gårdagen.
För de flesta är väl Napier känd som Murdoch i RAMBO: FIRST BLOOD PART II och som Tucker McElroy i THE BLUES BROTHERS, och kanske minns man honom även från NÄR LAMMEN TYSTNAR, men denne bjässe till aktör, som även hade en av världens bästa hakor, gjorde ju ohyggligt mycket mer än så. Karln medverkade i hela 194 filmer och TV-serier!
Vad som inte bara är intressant utan även hur coolt som helst, är att han i början av sin karriär medverkade i flera Russ Meyer-filmer: CHERRY, HARRY & RAQUEL! från 1970, BWYOND THE VALLEY OF THE DOLLS från samma år, och den fullkomligt fantastiska SUPERVIXENS från 1975, där han kutar runt som Gråben och försöker ha ihjäl folk och i en beryktad scen stampar ihjäl en naken, storbystad brud i hennes badkar. Det plaskar hejvilt!
Charles Napier syntes i de flesta klassiska TV-deckare värda namnet; KOJAK, BARETTA, ROCKFORD TAR ÖVER, och han var ett välkänt ansikte i hur många B-filmer som helst; han brukade dyka upp som politiker, militär eller sheriff, antingen korrumperad eller som en redig hedersknyffel. Thrillern THE NIGHT STALKER från 1987 är lite unik, här spelar han hjälten och innehar därmed huvudrollen, vilket var sällsynt i hans karriär.
I skrivande stund är dödsorsaken oklar, men han har tidigare varit inlagd på sjukhus för blodproppar i benen.

CHARLES NAPIER
1936 - 2011
RIP1 kommentarer:

Anonym sa...

Trist. En film eller serie blev alltid coolare om Charles Napier dök upp.

Skicka en kommentar