tisdag 25 oktober 2011

Stålar till Roy

Flamencolektionen ur En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
av Roy Andersson. Foto: Istvan Borbas, Roy Andersson Filmproduktion
Roy Anderssons filmer SÅNGER FRÅN ANDRA VÅNINGEN och DU LEVANDE var med svenska mått mätt väldigt, väldigt dyra. Dessutom tog det åtskilliga år innan de spelade in sina kostnader - filmerna må vara framgångsrika på festivaler, men de är inga kioskvältare. Roys nya film heter EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TILLVARON och har fått rekordstort stöd från Europarådet. Så här skriver Svenska Filminstitutet i en alldeles färsk pressrelease:

Eurimages, en avdelning under Europarådet, har tilldelat Roy Anderssons kommande film det största stödet som getts till en nordisk film.

Roy Andersson får € 650 000, ca 6 200 000 svenska kronor, för En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Filmen är den tredje och sista delen i det som tillsammans med Sånger från andra våningen och Du levande bildar en trilogi. Två män pratar om varför samhället ser ut som det gör genom tablåer från olika tidsepoker som gammaltestamentlig tid, 1700-tal, 1940-tal och nutid. Premiären är beräknad till Cannes 2014.

Utöver Roy Andersson Filmproduktion AB produceras filmen av franska Societe Parisienne de Production, norska 4 1/2 Fiksjon AS och tyska Essential Filmproduktion GmbH.

Fyra andra filmprojekt med svensk inblandning fick stöd:
Danska Jakten av Thomas Vinterberg (samproducent Zentropa International Sweden)
Norska Pioneer av Erik Skjoldbjaerg (samproducent Garagefilm)
Irländska Life's a Breeze, (samproducent Anagram)
Franska Dark Touch av Marina De Van (svenska teknikbolaget Filmgate Films)


Stockholm 25 oktober 2011


0 kommentarer:

Skicka en kommentar