onsdag 19 oktober 2011

DVD: Twelve

TWELVE (Scanbox)
Jag blev lite konfunderad när jag plockade ut den här filmen (som släpps idag, den 19/10) ur sitt vadderade kuvert. En skräckfilm jag aldrig hört talas om - och omslaget saknar helt och hållet information om filmen! Inga credits alls. Det står bara att originaltiteln är XII och att språket är engelska.
Jag blev ännu mer konfunderad när jag läste det lilla handlingsreferatet. Filmens mördare heter Leonard Karlsson. Vafalls? Är det här en svensk film? Leonard Karlsson, det låter som en pretentiös varvsarbetare. Eftersom han är stolt över sin arbetarklasstillhörighet, heter han Karlsson - men han gillar även poesi och svår teater, och heter därför Leonard i förnamn.
Nu visar sig det här dock vara en amerikansk film från 2008 i regi av en Michael A Nickles, som regisserat ett par filmer, men mest är aktiv som skådespelare.
Handlingen i TWELVE är väldigt traditionell: tosingen Leonard Karlsson har släppts ut efter ett långvarigt fängelsestraff. Nu ska han hämnas på de tolv medlemmarna i juryn som dömde honom. Han söker upp dem i tur och ordning, ristar in ett nummer i pannan på dem, skär av deras ansikte och avslutar med att döda dem. De två sista jurymedlemmarna är två unga servitriser på en sylta mitt ute i öknen utanför Las Vegas. De får slåss för sina liv - och den ena av dem har dessutom en missprydande finne i pannan och ständigt gnäller om.
TWELVE börjar med en överraskande scen som fick mig att hoppa till. Ett nygift par lämnar Vegas i en öppen bil. När de kör genom ödemarken kommer tosingen Karlsson uppkörande bredvid dem och höjer plötsligt ett hagelgevär. Eftersom den nygifte mannen var med i den där juryn ska han dödas. Så Karlsson trycker av ett skott - och mannens huvud exploderar! Splatter a go go! Det var jag inte beredd på.
Därefter sackar filmen betänkligt. Det blir mer slätstruken thriller än skräck, det är lite halvtaffligt och ointressant. Det dröjer till den sista kvarten innan det åter blir skräck, men då fläskar Nickles på rejält med snaskiga ansiktsavslitningar och grejor.
Mest känd bland skådisarna är väl den lite irriterande Mercedes McNab, som varit med i en väldig massa TV-serier, samt i de två HATCHET-filmerna.
TWELVE är en rätt umbärlig film. Se den bara om du absolut inte har några andra, roligare alternativ. Men det är onekligen trevligt att den bara varar en timme och sexton minuter. Bra spellängd, tycker jag.0 kommentarer:

Skicka en kommentar