tisdag 4 oktober 2011

Bio: Vem är var?

Bilder copyright (c) Folkets Bio

Avdelningen för filmer jag absolut inte kan recensera:

VEM ÄR VAR? är visst en uppföljare till blockbustern VEM, och bygger på barnböcker av Stina Wirsén. Och inte nog med att filmen vänder sig till barn, den vänder sig till de allra minsta. Den vänder sig till treåringar. Det är självklart fullkomligt omöjligt för mig att sitta och tycka till om en produkt jag är 40 år för gammal för. Jag har ingen aning om vad de små liven tycker om det här. De är kanske glada bara det är något färgglatt som rör på sig på bioduken?

VEM ÄR VAR? varar bara 30 minuter och består av åtta små episoder, men filmen går ändå upp på bio. Jag citerar filmens pressida rakt av, så slipper jag redogöra för vad det handlar om:

"... får vi följa nallen när hon letar efter sina kompisar och ringer på hos alla. Tänk hur olika det kan vara hemma hos folk... Vi får också vara med om en dramatisk taxifärd till sjukhuset. Vi får se hur himla superbra katten är på kullerbytta och hur väldigt arg nallen kan bli när det inte blir som hon vill. Ibland blir det bråk, fast det går alltid bra till slut i filmerna om nallen, fågeln, katten, nallegrisen och kaninen."

När filmen visades under en lunch på Malmö Filmdagar berättade regissören Jessica Laurén att den första VEM sålts till en massa länder, medan några länder - till exempel Frankrike och USA - sa nej tack, bland annat med motiveringen att figurerna är för fula. Och visst är figurerna fula. Förvisso ser de skojiga ut, men det finns ju en märklig tradition i Sverige att det inte får vara för snyggt, det är bättre för barnen om det är lite halvtaffligt och skevt.

Medan jag tryckte in en lunchmacka i fejset konstaterade jag att de här åtta filmerna nog är lite lustiga och knattar tycker säkert att det är jättekul. Jag - och resten av den medelålders publiken - skrattade högt vid ett tillfälle, där ett av djuren kommer på sina föräldrar när de snuskar sig i sängen, men detta går förstås målgruppen över huvudet. Och det är alltid roligt med tecknade figurer vars dialog består av kul rappakalja istället för riktiga ord och meningar. Filmerna är istället försedda med berättarröst. Hela tiden ligger en tjatig låt i bakgrunden.

Jaha. Och vad ska jag sätta för betyg på det här? Nä, jag kan inte dela ut några syndiga dvärgar till VEM ÄR VAR?. Men den kan ju få en varmkorv.


(Biopremiär 7/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar