fredag 28 oktober 2011

Bio: Mysteriet i Mouthe

Foton copyright (c) Njutafilms
Då blir det franskt igen här i TOPPRAFFEL! När jag sammanfattar året gissar jag att bland de filmer jag recenserat, kommer franskspråkiga på andra plats efter engelska - och antagligen före svenska.
Den här filmens originaltitel är POUPOUPIDOU - en ganska hopplös titel. Jag förstår att Njutafilms valde att döpa om den. MYSTERIET I MOUTHE är titeln på den bok filmens författare till huvudperson skriver.
Jean-Paul Rouve spelar David Rousseau, som anländer till det trista lilla samhället Mouthe, som ligger i de snöiga bergen som gränsar mot Schweiz. Han är där på grund av ett arv (som visar sig vara allt annat än han förväntat sig - väldigt skojig scen), men av en tillfällighet har man precis hittat byns celebritet Candice Lecoeur (Sophie Quinton) död. Övertäckt av snö låg hon i någotslags ingenmansland, hållande en burk sömntabletter i handen.
Candice hette egentligen Martine Langevin och hade en gång i tiden blivit upptäckt av en flickfotograf. Som Candice blev Martine modell och rönte framgångar som ansiktet (och kroppen) utåt för ett ostföretag - vi får se exempel på väldigt raffig ostreklam. Hon blev även TV-meteorolog, och pratade om vädret på ett porrigt sätt.
David fascineras av dödsfallet och av Candice, så hanbestämmer sig för att stanna kvar, luska i fallet och skriva en bok baserad på detta. Den lokala polisen har avskrivt det hela som självmord, men David vägrar att gå med på detta. Omständigheterna är för märkliga - det måste röra sig om mord.
Candice identifierade sig fullkomligt med Marilyn Monroe (fast jag tycker mest att hon liknar Brigitte Lahaie) - och efter ett tag börjar David att upptäcka märkliga likheter med Marilyns död. Det är som om Candices död är en rekonstruktion av Marilyns. De två kvinnorna hade liknande karriärer, de hade pojkvänner, makar och älskare, och högt uppsatta politiker var involverade - och plötsligt hittades de döda, till synes för egen hand.
Köp ost!
MYSTERIET I MOUTHE är en mycket fascinerande film, handlingen är väldigt intressant. Dessutom är filmen, som regisserats av Gérald Hustache-Mathieu, underhållande och ofta rätt rolig. Ska man likna filmen med något, så, tja, vad ska jag dra till med? En blandning mellan David Lynch och Ulf Malmros? Miljöerna får mig osökt att tänka på TWIN PEAKS och delar av figurgalleriet är rätt lynchkt. Fast en del typer skulle lika gärna kunna härja i en Malmrosfilm.
Jag gillar MYSTERIET I MOUTHE och tycker allt att du ska gå och se den! Fast mer till en trea i betyg tror jag inte att jag kan sträcka mig.
Filmen innehåller nakna brandmän och en kille som tagit på sig ett kohuvud.


(Biopremiär 28/10)

6 kommentarer:

Thomas sa...

Den fick en fyr i dagens GP. Jag rankar din åsikt högre. Att döma av bilderna här verkar den fantastisk.

Pidde Andersson sa...

EN fyr?! Hur fan gick det till? Måste leta upp och läsa den recensionen ...
Nu har jag läst den. Aha. Som väntat. Tösen som recenserat blev upprörd över att en galant dam exponeras på tilltalande sätt.
Rätt typiskt för dagens filmrecensenter.

Gnigge sa...

Poupoupidou måste rimligtvis syfta på Marilyn Monroe sjungandes "I wanna be loved by you, just you and nobody else but you. I want to be kissed by you alo-o-one, pou poupidou". I Frankrike anses alltså detta höra till allmänbildningen, men inte i Sverige?

Pidde Andersson sa...

Visst syftar det på detta lilla monroeska utrop - men allvarligt talat: vill du gå fram till en biografkassa och utbrista "Poupoupidou"?

Cyril Tönisberg sa...

Ja!

Pidde Andersson sa...

... Vill någon förutom Cyril göra detta?

Skicka en kommentar