Foto copyright (c) Twentieth Century Fox
Andrew Niccol har tidigare skrivit manus till en rad filmer som antingen är direkt futuristiska, eller så pass skruvade att de framstår som futuristiska. THE TRUMAN SHOW, GATTACA, S1M0NE. Han skrev även THE TERMINAL och LORD OF WAR, och ett par av de nämda filmerna har han även regisserat.
Med science fiction-rafflet IN TIME fortsätter han med ännu en fräsig futuristisk idé. IN TIME bygger på en väldigt intressant grundidé och det här hade kunnat bli ett utmärkt avsnitt av en TV-serie modell THE TWILIGHT ZONE eller liknande: i framtiden slutar människan att åldras när man fyller 25. Vi har blivit genetiskt omprogrammerade. Så som vi ser ut när vi är 25, kommer vi att se ut resten av livet. Dock får man även ett tidverk inplanterad i vänsterarmen. Tid är nämligen den nya valutan. Man får lön och betalar med tid. En kopp kaffe kostar tre timmar. Vissa människor - de rika - har hundratals, om inte tusentals år kvar att leva. dessa bor i speciella lyxområden dit det är svårt att ta sig. I slumkvarteren lever folk med dagar eller timmar kvar att leva - och när klockan tickat ner till noll, dör man knall och fall.
I slummen bor Will Salas (Justin Timberlake) tillsammans med sin 50-åriga morsa (kalaskexet Olivia Wilde). Morsan har bara en kort tid kvar, men eftersom hon fyller år, ska detta firas och hon ska få påfyllning av tid. Tyvärr har bussen hem höjt priset till två timmar och den stackars kvinnan har bara 90 minuter kvar att leva. Hon kutar hem, men räkneverket når noll en meter från sonens utsträckta armar. Snyft!
Will har träffat en rik kille som hänger i en sunkig bar och beter sig dumdristigt. Killen får så kallade minutjägare efter sig; folk som rånar andra på tid. Will räddar killen, men det visar sig att den senare vill dö efter att ha levt i en evighet. Så när Will sover, för killen över hundra år till Will, och traskar därför ut till en bro där han dör. En övervakningskamera filmar Will när han hittar liket, och genast misstänks han för att ha rånmördat killen. Cillian Murphy (som inte alls ser ut att vara 25 - och han är 35) spelar ledaren för de "timekeepers" som ger sig av efter Will.
Nu beger sig Will till den rikaste stadsdelen. Han betalar dyrt för att åka dit, och väl där planerar han att gå på casino - Will är en jävel på poker - och ruinera alla där. Det bär sig inte bättre än att han råkar på stadens rikaste man och dennes dotter Sylvia (Amanda Seyfried). Timekepers dyker upp, tumult uppstår, Will kidnappar Sylvia och rymmer med henne.
Behöver jag nämna att Sylvia är en uttråkad rikemansunge, att hon och Will snart blir jättekära i varandra, och att de förvandlas till ett slags Bonnie & Clyde-par?
Som sagt: idén med tid som valuta hade kunnat bli ett utmärkt TWILIGHT ZONE-avsnitt. Men nu är IN TIME en långfilm. Det är väldigt utdraget och ofta står filmen och trampar vatten. Och ju längre filmen pågår, desto större blir de logiska luckorna. Vad händer om man blir svårt sjuk i den här världen? Vad händer om man skadar vänsterarmen? Om den amputeras? Och eftersom det går att överföra tid bara genom att hålla om en annan människas handled, borde inte folk råna varandra precis hela tiden? Till exempel när de sover?
De "futuristiska" bilarna i den här filmen får mig att tänka på italienska MAD MAX-kopior från 80-talet: det är vanliga bilar som försetts med ny grill bakom vilket det sitter blinkande lampor, och när de kör har man lagt på ett elektroniskt ljud. Det ser skitbilligt och lite festligt ut!
En del av skådespelarna är rätt träiga, jag tycker filmen är för lång och småtråkig, och nej - det här håller inte.
Synd på en kul idé.
(Biopremiär 28/10)
fredag 28 oktober 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
I boken "Lee Falk - Berättaren" har vi med Falks novell "Tid är pengar" (ursprungligen publicerad i Playboy 1975), som har samma grundkoncept. Tänkte direkt "Twilight Zone" när jag läste den, och hajade till rejält när jag såg trailern till "In Time". En som hajat till ännu mer är visst Harlan Ellison som stämt filmmakarna eftersom han tycker att dom stulit från en novell som HAN har skrivit (som jag inte läst).
... Fast å andra sidan hävdar herr Ellison att det är han som egentligen ligger bakom alla framgångsrika sci-fi-koncept. Som The Terminator med flera.
Eftersom jag inte läst Falkboken, har jag inte läst novellen - men det låter ju onekligen intressant med Lee Falk i Playboy. Hmm. Kanske något att göra en serie på?
Skicka en kommentar