torsdag 13 oktober 2011

Bio: Fright Night

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden
1985 hade Tom Hollands på sin tid ohemult populära FRIGHT NIGHT premiär. Jag såg den då, men har inte sett den sedan dess, och det enda jag minns är att en ung grabb fick vampyren Chris Sarandon till granne och att han tog hjälp av en skräckfilmsvärd på TV, spelad av Roddy McDowall, för att bekämpa den slemme grannen. Jag vill minnas att jag inte var sådär jätteförtjust i filmen, jag minns inte varför. Kanske för att den var så tonårsanpassad? Ett par år senare kom en uppföljare jag inte sett.
Kanske är det för att för att jag inte har originalet i färskt minne som jag uppskat-
tade den här nyinspel-
ningen i 3D. Craig Gillespie, som gjorde LARS AND THE REAL GIRL (!) har regisserat, och Anton Yelchin spelar tonåringen Charleys, vars märklige och nördige kompis Ed (Christopher Mintz-Plasse) är övertygad om att Charleys nya granne i det idylliska förortsområdet är vampyr.
Grannen Jerry (Colin Farrell) är en riktig hunk, men han beter sig onekligen märkligt; håller sig inne dagtid och smyger runt på nätterna. Och folk i trakten har börjat försvinna - snart försvinner även Ed. Jovisst, Ed hade rätt, Jerry är en tvättäkta vampyr, och eftersom ingen förstås tror på Charley, måste han stoppa honom ensam - om han inte kan få hjälp.
Charley letar upp den bisarre Peter Vincent (David Tennant), som har en kitschig vampyrshow i Las Vegas, men den försupne och arrogante Vincent vägrar att hjälpa Charley med hans fjantiga och orealistiska problem. Tills Vincent inte längre har något val och vampyrerna blir allt fler.
Vad jag gillar med den här nya FRIGHT NIGHT, är att det är en rejäl, hederlig vampyrfilm med en riktig vampyr. En elak fan som bara vill ha ihjäl folk. Han är ond och ingen jävla fjolla som glittrar i solljus och blir kär och deppar över sitt öde och sådan skit. Jerry till och med skämtar om jönserierna i TWILIGHT.
Efter en lite trevande inledning går Gillespies film snart igång, och det å det grövsta. Det är gott om fläskig action, splatter och allmänt tjoflöjt. I 3D. 3D-effekterna är många och blodet sprutar ut över publiken, men åtminstone på visningen jag var på, var 3D:n inte den bästa; det var lite väl oskarpt och jobbigt att titta på.
Ibland blir det nästan Monty Python-klass på det hela - Ed kommer tillbaka som vampyr, och en scen med honom verkar inspirerad av Den Svarte Riddaren i THE HOLY GRAIL.
Toni Collette spelar Charleys ensamstående morsa och Chris Sarandon har en liten cameo, där han - självklart - råkar illa ut.
FRIGHT NIGHT kallas "skräckkomedi", men särdeles rolig är filmen inte, rättare sagt, man ska inte förvänta sig en skrattorgie. Däremot är det munter underhållning med en kraftig glimt i ögat. I USA floppade filmen, men fick överraskande bra kritik - dock var det en del som gnällde efter visningarna under Malmö Filmdagar. Men jag har saknat en vampyrfilm med en hederlig vampyrfan; de där tonårstösanpassade filmerna och -böckerna har ju nästan dödat genren.
Extra plus för de coola eftertexterna.


(Biopremiär 14/10)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härliga tider! Strålande tider!
Vågar man hoppas på ett uppsving för rullar med mer hårdnackade vampyrer?

johannes pinter sa...

Mycket fin uppdatering. Har bara en liten synpunkt som jag tror är lätt att åtgärda: du har valt att skriva copyright-fakta under fotot som inleder varje recension/artikel. "Problemet" är bara att denna tråkiga fakta hamnar först i varje text på förstasidan (när man sen länkar sig vidare hamnar copyright-texten på korrekt plats i liten stil under fotot). Mitt förslag är att du skriver copy-rabblet typ sist i varje artikel (t.ex "alla foton copyright blablabla...").
Annars: tipptopp!
/Johannes

Pidde Andersson sa...

Jo, jag noterade detta. Dock tycker jag nog att det kanske är en liten fördel med detta - då kommer ju copyrighttexten automatiskt på förstasidan. Om det nu sitter någon petig typ på filmbolagen och kollar upp sådant. Man vet ju aldrig, folk är så kinkiga nuförtiden.

johannes sa...

Fast det är ju roligare med Pidde-texten direkt, än att få tråkig copyright-text först. Vill de petiga filmbolagsmänniskorna kolla om du lagt in en text där får de väl jobba lite :)

Pidde Andersson sa...

Jag får väl se hur jag gör framöver. Jag tänker förstås inte ändra i gamla inlägg. Jag upptäckte att även eventuella bildtexter till första bilden hamnar först i ingressen.

johannes sa...

Det blir med all sanolikhet bra hur du än väljer att göra - huvudsaken är att man förr eller senare får ta del av herrns syn på saker och ting :)

Pidde Andersson sa...

Förr eller senare, det får mig att tänka på en animerad diskusion fyra tonåriga invandrar högljutt förde i lördags. De argumenterade om vem som SMS:ade mest till vem och därför var bäst kompis eller något sådant. De skrek och viftade med armarna, och till slut fick den ena tösen nog och skrek "Ska vi snacka nu eller innan?".

Skicka en kommentar