måndag 31 oktober 2011

Bio: Det är upp till dig!

Foton copyright (c) Folkets Bio
Lätt förvirring uppstod på förra veckans pressvisning av Maj Wechselmanns nya dokumentär DET ÄR UPP TILL DIG!. Wechselmann hade nämligen lagt till en oannonserad, nitton minuter lång förfilm kallad FILMEN OM MARTIN OCH JOHAN. Den handlar om de där två svenska journalisterna som sitter fängslade i Etiopien, anklagade för att vara terrorister. Kortfilmen utgår från en etiopisk dokumentär om svenskarna; en film som av allt att döma är fejkad för att få svenskarna att framstå som skyldiga, och nog för att Wechselmanns argument är övertygande.
Huvudfilmen är en dokumentär om Lundingruppens oljebolag i Syrien och Etiopien. Wechselmann anklagar Lundin Oil för att samarbeta med regimer som begår övergrepp mot befolkningen för att göra plats för oljefält. Extra mycket kritik riktas mot utrikesminister Carl Bildt, som sitter i Lundins styrelse.
Återigen är kritiken och informationen väldigt övertygande. Det här är onekligen mycket intressant. Fast till saken hör förstås också det faktum att Maj Wechselmann befinner sig långt, långt ut på vänsterkanten. Jag har ingen aning om hur pass väl alla uppgifter stämmer, hur pass vinklade de eventuellt är.
Filmiskt sett är dock DET ÄR UPP TILL DIG! och dess förfilm till stora delar under all kritik. Detta är riktigt illa. Mer amatörmässigt gjorda filmer får man leta efter. Bildkvalitén är usel, Wechselmann har en tendens att zooma lite då och då, som om hon kommer på att hon måste ställa in bilden mitt under intervjuer och andra inslag. De ofta förekommande textremsorna (som dessutom ofta är felstavade) ser ut att vara gjorda med en hemdator från 1980-talet. Alldeles för stora portioner utgörs av inslag från TV-program i vilka Bildt och andra utfrågas - och dessa är oftast avfilmade från en TV-apparat!
Lite kul blir det när man då och då lägger till dramatisk och suggestiv klassisk musik när bilder från eländet i Etiopen visas - osökt går tankarna till "Road to Hell" inslaget i CANNIBAL HOLOCAUST.
På grund av det högintressanta innhållet hade jag kunnat ge det här en trea i betyg. Men eftersom det är som otroligt tafatt gjort, sänker jag betyget. Och nej, det här har inte på bio att göra.(Biopremiär 28/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar