fredag 30 september 2011

Bio: What's Your Number?

Foton copyright (c) Twentieth Century Fox
Återigen en amerikansk komedi som gör sitt bästa för att mot slutet förstöra helhetsintrycket. Förvisso är Mark Mylods (ALI G INDAHOUSE) film, som bygger på en roman, en riktigt fläskig bagatell redan från början, men den innehåller en hel del grejor jag tyckte var ohemult roliga.
WHAT'S YOUR NUMBER? handlar om Ally Darling (Anna Faris), som får sparken från sitt jobb. I ett nummer av Marie Claire läser hon att den amerikanska genomsnittskvinnan ligger med 10,5 män under sitt liv, och när Ally räknar efter hur många hon har legat med, konstaterar hon att hon redan är uppe i 19 pers.
Så kan det inte fortsätta! Hon måste få ordning på sitt liv. Allys syster Daisy (Ari Graynor) ska gifta sig, och på en av alla dessa stora inför-bröllopet-fester amerikanska filmer är fulla av, super Ally skallen av sig och bestämmer sig för att hon inte ska ligga med någon förrän hon hittat den rätte - nummer 20 ska bli hennes man.
Men så visar det sig att Ally morgonen efter vaknar upp bakfull bredvid sin före detta chef; han som kickade henne - tydligen har de haft sex. Han blev nummer 20 - och honom kan hon ju inte gänga sig med. Därför måste hon bland de tidigare 19 hitta den som kanske trots allt var den rätta. För att hitta dessa killar får hon hjälp av sin slarver till granne, den arbetslöse musikern Colin (Chris Evans) - en kille som har en ny brud var och varannan dag, och som lägrat över 300 tjejer. Nej, du får inget pris om du räknar ut att Colin självklart är den rätte, även om Ally till en början retar ihjäl sig på honom.
Nu följer en lång rad episoder där Ally hamnar i en massa komiska situationer när hon uppsöker sina ex. Detta följt av en upplösning som egentligen är något makalöst ologisk; Ally gör saker bara för att det ska uppstå roliga situationer, och så serveras vi de där alltid irriterande talen inför publik, där det vräks på med moralkakor och sentimentalitet.
Vi har sett allt förr, åtskilliga gånger. Men grejen är att mycket i WHAT'S YOUR NUMBER? faktiskt är väldigt roligt. Här finns ett par scener där jag bokstavligt talat skakade i biofåtöljen och frustade av skratt. Som en kort sexscen involverande en handdocka. Och en annan när Ally ska låtsas att hon är från England, men efter några glas förvandlas dialekten till Eliza Doolittle och senare till Borat och den svenske kocken.
Självklart är det Anna Faris som räddar WHAT'S YOUR NUMBER?. Faris är den roligaste kvinnan i Hollywood. Eller i filmbranschen rent allmänt. Hon har en fantastisk tajming och utstrålning, och är en mästare på fysisk komik.
Filmen gör ibland sitt bästa för att vara så vulgär som möjligt, men själv lyfte jag mest på ögonbrynen när folk sa "penis" och "vagina" istället för mer normala slanguttryck.
De flesta kritiker kommer att hata den här filmen, men vaffan, jag skrattade en hel del, så jag är nöjd. Sedan kan man förstås undra hur Ally, som nyss blivit arbetslös, och Colin, som också är arbetslös, har råd att bo i pittoreska lägenheter i Bostons finare kvarter, samt åka USA runt och köpa dyra kläder och ha sig.

(Biopremiär 30/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar