onsdag 28 september 2011

Bio: Crazy, Stupid, Love

Foton copyright (c) 20th Century Fox Sverige/Warner Bros. 
Ja, jag vet att den här recensionen är sen, men jag varken hann eller orkade skriva den innan jag åkte upp till Bokmässan förra veckan. Men som man brukar säga: bättre sent än Björn Runge!
CRAZY, STUPID, LOVE är ett typexempel på en film som om inte förstörs, åtminstone får sig en rejäl törn av ett äckligt slut. Det här är nämligen en till största delen riktigt bra komedi, om den stackars menlöse traderöven Cal (Steve Carell) vars fru Emily (Julianne Moore) en kväll låter meddela att hon är trött på honom och vill skiljas. Och så blir det.
Ganska omgå-
ende börjar Emily att upp-
vaktas av en stilig arbets-
kamrat (Kevin Bacon), medan Cal går in i väggen. Han sitter kväll efter kväll i en bar och beklagar sig - så till den milda grad att den proffsige och yngre brudraggaren Jacob (Ryan Gosling) tröttnar på gnället och ser till att Cal förvandlas till en jävel på fruntimmer han med, efter att först ha stylats om ordentligt. Jacob blir Cals coach - men medan Cal plötsligt spenderar veckorna med att lägra dam efter dam, går Jacob och hittar vad som verkar vara äkta kärlek i den charmiga Hannah (Emma Stone). Kanske behöver han nu hjälp av Cal.
Till detta kommer Cals unge tonåring till son, som är kär i sin lite äldre barnvakt, samt diverse upptåg med grabbens skolfröken (Marisa Tomei), som blir tosig efter att ha fått i sig alkohol. Det hela leder fram till en fantastisk farskarusell med väldigt oväntade vändningar.
... Men tyvärr slutar inte filmen där. Istället har man klistrat på några ytterligare scener med långa tal inför publik, där moralkakorna staplas på rad, och dygd och kärnfamiljen hyllas på de mest krystade sätt. Och det är synd. För Glenn Ficarras och John Requas film är väldigt, väldigt rolig och bjuder på bra skådisar och rollprestationer. Om det inte vore för det kletiga slutet hade jag satt ett högre betyg.

(Biopremiär 23/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar