onsdag 21 september 2011

Bio: Conan O'Brien Can't Stop

Foton copyright (c) NonStop Entertainment 
2011 ... Året då det kom två Conanfilmer! CONAN THE BARBARIAN - och den här.
Det är nu rätt längesedan jag tittade på amerikanska talkshows. Eller svenska för den delen. Fast det är ju klart, jag tittar ju så sällan på TV.
Men Conan O'Brien är väl den pratshowvärd jag tycker bäst om. Jay Leno har jag aldrig gillat och Letterman tröttnade jag på efter att ha fölt hans program en längre tid; jag började irritera mig på hans självgodhet. O'Brien är ofta fjantigare än de andra två, och det är väl det som tilltalar mig.
Det uppstod som bekant en massa problem när Conan O'Brien plötsligt skulle ta över Jay Lenos program, och då bolaget inte vill släppa Leno, fick denne ett nytt program i direkt anslutning till O'Briens. Därefter flyttades O'Briens show till klockan 0.05. Det bar sig inte bättre än att Leno fick tillbaka sitt gamla program, medan O'Brien fick en stor summa pengar och beordrades att inte förekomma på TV under sex månader. Efter dessa sex månader fick O'Brien ett nytt program på en kabelkanal, men tiden som arbetslös fördrev han med en turné över Nordamerika.
I dokumentären CONAN O'BRIEN CAN'T STOP får vi följa förberedelserna inför turnén “Legally Prohibited From Being Funny on Television Tour” samt, förstås, kringkuskandet i USA och Kanada. Och ... Hmm. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om detta. Det är trots allt en rätt märklig film; en bakomfilm om en TV-programledare på turné. Dessutom får vi knappt se något alls av själva showen, det handlar nog om sammanlagt en kvart.
Vad vi istället får se är hur O'Brien och hans följe häckar på olika hotellrum, ombord på flygplan och bussar, och framför allt backstage.
Conan O'Brien framstår inte som en helt igenom sympatisk figur - han är stirrig, intensiv, ofta irriterad, ofta skämtar han maniskt, och ibland är det inte helt lätt att avgöra om han driver med sitt följe och sina fans, eller om han menar allvar. Han ger snabbt intryck av att vara trött på turnélivet.
Är det här roligt? Nja ... Sådär. Ibland. Vissa infall är väldigt roliga.
Men jag förstår inte varför vi får se så lite av showen. Han driver bland annat med TV-bolag och TV-chefer, vi får se när han spelar in sketcher som visas på storskärm på scenen - men inte de färdiga sketcherna. Däremot upprepas inledningsnumret där han sjunger och dansar hysteriskt flera gånger.
Mest oförlåtligt är att vi bara får se ett par sekunder av den show där Jim Carrey är gästartist. Carrey är utklädd till Kick-Ass och spelar trombon. Vad håller karln på med? Sorry, det får vi inte se.
Som fallet är med så många dokumentärer, är det här TV på stor duk. Regissör är Rodman Flender, som förutom att ha regisserat mängder av TV-serier ligger bakom filmer som LEPRECHAUN 2 och IDLE HANDS.
Jag hade förväntat mig mer av CONAN O'BRIEN CAN'T STOP och betyget nedan är lite tveksamt.

(Biopremiär 23/9)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena!

Har du tagit ledigt?

Pidde Andersson sa...

Jag har varit på Bokmässan i Göteborg.
... dessutom har jag gått och blivit förkyld.
Men det lär dyka upp nya recensioner och grejor inom kort.

Skicka en kommentar