onsdag 14 september 2011

Bio: Colombiana

Foton copyright (c) Scanbox 

I höst är hämnden vacker! det är vad trailern till COLOMBIANA utlovar - och huruvida själva hämnden är vacker vet jag väl inte, men hämnerskan är minst sagt vacker. Vacker upphöjt till tio! Hon spelas nämligen av Zoe Saldana. Som finsmakarna bland oss cineaster brukar säga: hubba-hubba!


Luc Besson verkar vara mannen som aldrig tar semester. Han regisserar ganska sällan, men skriver och producerar desto mer. COLOMBIANA är ännu en film från Bessons Europa Corp, och manuset har han skrivit tillsammans med Robert Mark Kamen; killen bakom ett flertal Bessonproduktioner, som TRANSPORTER-serien och TAKEN. För regin står den här gången en herre med värlens bästa efternamn: Olivier Megaton. Får jag en son ska han fan heta Megaton. "Megaton Andersson, kom in och ät!". Fast jag läser att herr Megaton - som även gjorde TRANSPORTER 3 - föddes som Olivier Fontana, vilket ju mest låter som en olivolja. Eller som en golden shower-porregisör.

Cataleya heter en liten tösabit som bor med sina föräldrar i Bogota. Minsann om inte hennes farsa Fabio spelas av Jesse Borrego från TV-serien FAME. Fabio är inte världens mest laglydige man, men vill dra sig ur sin gangsterkarriär, vilket han berättar för knarkkungen Don Luis (Beto Benites). Självklart gillar inte Don Luis detta, så han ser till att Fabio med fru mördas inför Cataleyas ögon. Lilla Cataleya kommer dock undan - efter att hon kört en kniv genom handen på en skurk och flytt på det mest rafflande sätt. Det måste ha varit kul för den lilla flickan att få spela in så här feta actionscener!

Cataleya hamnar i USA, där hon växer upp till kalaskexet Zoe Saldana, och börjar extra-knäcka som hitwoman åt sin farbror. Men hela tiden drivs hon av hämndbegär - hon vill se Don Luis död. Och snart iscensätter hon sin hämnd. Hon slår, sparkar och skjuter ihjäl hälften av knarkkungens män, innan hon tar sig till Mexiko för att slakta de resterande, med Don Luis som sista mål.

Saker och ting blir förstås lite komplicerade på vägen, bland annat beroende på att Cataleya skaffat sig en kärleksfull pojkvän, Danny (Michael Vartan från ALIAS på TV), som inte känner till att han tjej är superproffsig mördare - eller ens vad hon heter på riktigt. Och FBI är på jakt efter den mystiska mördaren som enisas med att signera sina offer ...

Liksom alla Besson-produktioner är COLOMBIANA en väldigt snygg film, och liksom de flesta Bessonproduktioner är den inte riktigt helgjuten. Zoe Saldana är tammefan den läckraste hämnare som gått i ett par skor (eller iklätt sig trikåer) och actionscenerna ska jag inte klaga på. Här finns flera tuffa scener.

Däremot måste jag anmärka på det märkliga faktum att det är lite för lite action i filmen. Jag hade förväntat mig nonstop-röj modell TRANSPORTER, men ibland dröjer det lite för länge mellan rövsparkarexcesserna. Detta innebär att jag upplever filmen som lite för lång - den är bara 108 minuter, men känns längre. Vidare är logiken inte alltid den bästa, visst köper jag ofta osannolikheter, men i COLOMBIANA blir det ibland lite för flängt.


Fast självklart ska du se den här filmen ändå. Du ska se alla actionfilmer som får biopremiär, tycker jag, det görs för lite action idag. COLOMBIANA är långt ifrån en dålig actionfilm, tvärtom; det är en bra actionfilm. Själv hade jag dock hoppats att den skulle vara bättre.

Men jag skulle inte ha något emot att se en uppföljare till COLOMBIANA. Med Zoe Saldana. Iförd trikåer. Köttande alla fulingar som kommer i hennes väg.


 

(Biopremiär 16/9)

6 kommentarer:

klas sa...

en betydligt mer korrekt recension: http://canthateenough.blogspot.com/2011/09/all-my-bugs-are-comin-backcrawlin-on-my.html

Pidde Andersson sa...

Säkert att du inte såg SPYKIDS 4D av misstag?

Gnidde sa...

Ja!
Äntligen nån som står opp för denna så bespottade konstform - actionfilmen! Vad fan är grejen numera; bara romcom och 3D-trams och serietidnings-cgifester? Ge oss ACTION. Goddamit.

Pidde Andersson sa...

Bien sûr!
Herregud, jag är född på 60-talet! Då gillar man fläskaction och röj.

Anonym sa...

Du är citerad högst upp på annonsen för rullen...

PrintScreen från AB
http://img193.imageshack.us/img193/7672/colombiana.png

Originallänk till AB
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/
(i annonsraden i längst till höger)

Pidde Andersson sa...

Ha ha ha! Fan, vad kul! Ska lägga upp annonsen här på bloggen ... !

Skicka en kommentar