lördag 27 augusti 2011

Svensk filmkritik av idag, del två

"Ursäkta mig, men kan du köra mig till en stor sten? Jag måste nämligen dit och kuta runt den några gånger."
Jahapp. Så var det dags igen. Igår hade ju den usla FÖRSVUNNEN premiär och jag satte en självklar etta.
Nu har jag läst ett gäng recensioner av filmen, och konstaterar att den fått märkligt höga betyg - och ofta betyg som inte riktigt stämmer överens med innehållet i texten. Precis som fallet var med JAG SAKNAR DIG.
Sydsvenskan hade den goda smaken att sätta en etta. Jag ser att DN liksom Skånska Dagbladet gav filmen en tvåa, vilket väl kan vara motiverat om man nu inte tyckte att det var lika ruttet som jag gjorde.
Men i övrigt ... Svenska Dagbladet satte betyget tre (av sex på deras tärning). Själva recensionen är dock full av invändningar; det klagas på grova brister i manus, inga överraskningar, rollfigurer som beter sig obetänkt, samt på att samma jävla sten dyker upp hela tiden. Det låter ju inte som en trea, eller hur.
TT Spektras recension, som bland annat återfanns i City Malmö, vräker på med en fyra! Bioannonsen är full av en massa andra, höga betyg. Att MovieZine sätter högt betyg förvånar mig inte, de verkar ju marknadsföra sin sajt via citat i annonser, annars hade väl ingen hittat dit och läst sidan, och gjort den till "Sveriges största filmmagasin på nätet". Är det förresten någon över 25 som läser MovieZine?
En del påpekar att filmens brister - och andra misslyckade svenska genrefilmers brister - troligen kan härledas till låg budget. Men vad har låg budget med brister i kompetens och spänning att göra? Begåvade filmskapare kan göra en riktigt bra film för väldigt lite pengar. De kan kanske inte anlita de stora stjärnorna, använda de mest avancerade effekterna, eller skjuta på 35mm-film, men resultatet kan bli utmärkt ändå. Och tänk efter: det går ju knappt att göra skräckfilm med rejält tilltagen budget. Hur många big budget-skräckisar som är bra kan du komma på? Tja, det är väl EXORCISTEN, OMEN och några till. Men majoriteten av de filmer vi älskar, de mest effektiva filmerna, kultklassikerna, är för det mesta lågbudgetproduktioner. FÖRSVUNNEN kostade visst 9,5 miljoner kroner att göra. Pengar som överhuvudtaget inte syns. Visst, det är en låg budget, drygt hälften av normalbudgeten för en svensk långfilm. Men ändå. Filmen är gjord helt utan statligt stöd och har finansierats med riskkapital, och det har tagit pojkarna flera år att skrapa ihop pengarna.
Det verkar vara detta som har imponerat på kritikerna. Att detta är ett tappert försök och att de här killarna därför ska uppmuntras. Men att ge filmen hyfsade eller till och med bra recensioner är ju fel väg att gå.
Att Buena Vista öser ut FÖRSVUNNEN i hela hundra kopior över hela landet är ju också vansinne - i synnerhet när många andra, betydligt bättre filmer går ut i så få kopior att de oftast bara når landets större städer. Om ens det.

1 kommentarer:

Gnidde sa...

När allt ser som mörkast ut kan man ibland bli riktigt glad:
http://basse.ratata.fi/post/296832/

På tal om the sad state of things; feminism, sketna serier och annat elände, alltså.

Skicka en kommentar