fredag 5 augusti 2011

Bio: Cirkus Columbia

Foton copyright (c) TriArt Film

Istället för alla dessa amerikanska Hollywoodfilmer... Hur skulle det sitta med en typisk Bosnien-och-Herzegovina-Frankrike-England-Tyskland-Slovenien-Belgien-Serbien-produktion? En sådan får man nu chansen att se på bio - åtminstone på de biografer som specialicerat sig på Bosnien-och-Herzegovina-Frankrike-England-Tyskland-Slovenien-Belgien-Serbien-produktioner. Eller som åtminstone visar annat än Harry Potter. Och Harry Potter är ingen Bosnien-och-Herzegovina-Frankrike-England-Tyskland-Slovenien-Belgien-Serbien-produktion.

Regissören Danis Tanovic fick en Oscar får sin INGENMANSLAND, som kom 2001. Han har även gjort VITTNE TILL ETT KRIG med Colin Farrell, och nu är han tillbaka med CIRKUS COLUMBIA.

Cirkus? Columbia? Den här filmen utspelar sig i Bosnien och Herzegovina 1991 och inte i Columbia. Eller Colombia för den delen. Och var fan är cirkusen? För visso är det en jävla cirkus i Jugoslavien politiskt sett, men någon regelrätt cirkus med farliga djur och otäcka clowner syns inte till. Det närmaste man kommer en cirkus är en slänggunga, som står uppställd i en liten by på landet.

Till denna by anländer Divko, en medelålders, vresig karl, tillsammans med sin yngre flickvän, kalaskexet Azra. I byn bor Divkos exhustru Lucija med sonen Martin. Divko har tillbringat de senaste tjugo åren i Berlin, där han blivit förmögen. När han nu kommer hem, är hans avsikt att slänga ut Lucija från hans gamla kåk, där hon och Martin har bott gratis. Där ska nu Divko flytta in, vilket Azra nog inte är så förtjust i.
Martins kompisar blir inkallade. Vänner och bekanta tillhör plötsligt olika arméer och blir varandras fiender. Kriget kommer allt närmare det annars idylliska livet i byn. Okej, idylliskt och idylliskt, det må vara 1991, men det skulle lika gärna kunna vara 1971, medan de fallfärdiga kåkarna ser ut att vara från 1800-talet.

Martin vill bli Bosniens främste radioamatör (radioamatör? 1991? Det var ju sådant Flexnes höll på med på 70-talet. Han och Fantomen.). Han får även upp ögonen för den lite äldre Azra, som blir hans styvmor. Och hon verkar gilla honom. Kan det månne bli något där?

Länge visste jag inte riktigt vad det var jag tittade på. Var det ett drama eller en komedi? Om genren var det sistnämnda, så kan jag inte påstå att det var speciellt roligt. Förutom en scen där en tant sitter och ska mata en gammal gumma.
Men efter ett tag börjar Tanovic få styr på storyn, som för övrigt bygger på en roman. Bitterljuvt drama, gissar jag att det här ska kallas. Lite svart humor och lite undergångsstämning.

Fast det är inte speciellt bra. Det är alldeles för övertydligt det hela. Och rollfigurerna är inte särdeles sympatiska. Åtminstone inte alla dessa karlar. Ibland tenderar filmen att bli något slags Fellini Light, när det ska uppstå romantik mellan Azra och Martin, och Azra går i vattenbrynet och ser ut att vara tecknad av Milo Manara.

I slutscenen får vi förklaringen till filmens titel, och så bjuds vi på en riktigt kass CGI-effekt.
Den svenska filmaffischen ser ut som omslaget till en svensk ungdomsbok från 1974.
(Biopremiär 5/8)

2 kommentarer:

Alicia sa...

Jag blev faktiskt ändå lite sugen på att se den, den låter ju väldigt annorlunda i alla fall!

Pidde Andersson sa...

Tja, en del kritiker tyckte den var bra...

Skicka en kommentar