torsdag 4 augusti 2011

Bio: Bilar 2

Bilder copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden

Jag kan väl inte påstå att jag såg fram emot att utsättas för John Lasseters BILAR 2. Jag tyckte nämligen att den första filmen var relativt ... hemsk. En lååång och långtråkig film baserad på ett ganska korkat koncept. Bilar i alla roller? Herregud, det går inte att förmänskliga bilar på samma sätt som djur och leksaker! Bilar har inga lemmar, de kan inte utföra saker på naturliga sätt. Den enda talande bil jag accepterar är K.I.T.T.! Inte ens Stephen King lyckades övertyga med sin ondskefulla Christine, som blev ännu sämre som film.

Efter pressvisningen av Pixars BILAR var vi många som sa att filmen knappast skulle gå hem hos småungarna. Efter en halvtimme skulle de uttråkade börja springa rundor i salongen. Det enda som skedde i den sega filmen var att bilarna körde omkring i tjusiga miljöer i en evighet.

Men där sket vi oss på tummen. De små glinen älskade filmskrället. Fan vet varför. Det var väl färgglatt och det rörde på sig.

Jag måste nog tillstå att BILAR 2 är bättre än den första filmen. Men den stora frågan den här gången, är huruvida ungarna kommer att begripa den. Det här är nämligen en James Bond-pastisch med alla ingredienser som hör genren till, inklusive en förhållandevis komplicerad intrig.

Finn McMissile är en brittisk agent som ska sätta dit en ondskefull liga som vill tjäna pengar på bensin och inte ett nytt, revolutionerande alternativ; det miljövänliga Allinol. Samtidigt blir Blixten McQueen tvingad att ställa upp i en biltävlingsturnering, som ska äga rum i en rad olika länder, en tävling skapad av mannen, öh, bilen bakom Allinol.

Första deltävlingen äger rum i Japan, dit McQueen anländer tillsammans med den korkade Bärgarn. McMissiles agentkollega Holly ska träffa en amerikansk agent på en tillställning, och på grund av diverse klantigheter på herrtoaletten råkar hon ta Bärgarn för amerikanen hon aldrig träffat. Således blir Bärgarn indragen i detta raffel, under vilket även biltävlingarna saboteras.

Det är action mest hela tiden här; det är vilda jakter och mycket skjutande, samt en del bilkarate (?!), förklädnader, en mycket liten gnutta romantik, och ett väldigt tydligt budskap om Vänskap (McQueen sviker Bärgarn) och miljövänligt bränsle. På sätt och vis skulle detta kunna vara en "riktig" agentfilm.

Bortsett från en festlig scen på den japanska toaletten, är BILAR 2 inte speciellt rolig, och den är alldeles för lång, men jag blev långtifrån lika uttråkad den här gången. Självklart är filmen oerhört flott, tekniskt är den klanderfri, även om 3D:n är ganska onödig - som ju så ofta är fallet. Nu gillar ju jag dessutom agentfilmer, gör man inte det blir det kanske lika trist som ettan.

Vidare slipper vi en massa trista sångnummer. Alltid ett plus.

Tyvärr var det den svenskdubbade versionen som pressvisades. Sven melander har bara två (2) repliker den här gången. I originalet hörs folk som Michael Caine, Owen Wilson, John Turturro och Eddie Izzard, vilket jag gissar tillför en del. Vill ni höra Caines röst föreslår jag att ni istället ser THE TRIP.

Innan huvudfilmen visas en nygjord kortfilm med figurerna från TOY STORY. Den är väl sådär, men humormässigt är den roligare än BILAR 2.

Jag sätter ett snällt betyg.
(Biopremiär 5/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar