lördag 30 juli 2011

Bio: Tropa de Elite 2

Foton copyright (c) Atlantic Film
Enligt reklamen är TROPA DE ELITE 2 Brasiliens största biosuccé någonsin. Det är också en av väldigt få brasilianska filmer som når Sverige. Jag tror inte att jag sett någon brasiliansk film sedan den första TROPA DE ELITE, som kom 2007. Har jag det? Det skulle väl i så fall vara någon gammal Coffin Joe-film.
José Padilhas TROPA DE ELITE fick rätt mycket uppmärksamhet vid premiären, främst på grund av dess brutala skildring av kriget mot kriminaliteten - främst knarkhandel - i Rio de Janeiro, "världens farligaste stad". Det var en osedvanligt stenhård film, men ärligt talat minns jag inte så mycket från den. Jag såg den på ett slags galapremiär, försågs med öl och en skittuff T-shirt med filmens logotype och dödskalle, men jag blev lite besviken på själva filmen. Jag tyckte att den var lite tjatig, oengagerande, och jag tyckte mig ha sett liknande filmer förr - skoningslös utbildning av en elitstyrka, följt av strider filmade med ryckig handhållen kamera.
Filmen handlade om två barn-
doms-
kamrat-
er som ingick i BOPA; polisens hårdaste avdelning, vars disciplin är i det närmaste fascistisk och där empati och moral verkar ligga på noll. Den ene huvudpersonen strök med i filmen, medan den andre; Matias (André Ramiro), som nu blivit kapten, återkommer i den här uppföljaren, tillsammans med överste Nascimento (Wagner Moura), som denna gång agerar huvudperson och ifrågasätter styrkans metoder.
TROPA DE ELITE 2 öppnar med att män-
nisko-
rättsakti-
visten Diago Fraga (Irandhir Santos) håller ett föredrag om hur fel det är att sätta brottslingar i fängelse, där de kriminella bara blir ännu värre - medan Nascimentos berättarröst klagar på alla naiva vänsterintellektuella (dvs Fraga), som inte förstår att de grova brottslingarna måste utrotas.
Detta parallellklipps med ett upplopp på ett fängelse, som slutar med ett blodbad. Matias degraderas, medan Nascimento görs till hjälte och för en topposition inom underrättelsetjänsten.
I en osedvanligt kriminell del av staden börjar ett gäng före detta poliser att styra och ställa. Dessa enormt korrumperade män bildar en milis med maffiametoder, och de stöttas av politiker och andra med maktposition. Milisen är lika farlig som de ursprungliga bovarna; de drar fram och slaktar allt och alla i sin väg. Nascimento är plötsligt omringad av fiender, alla verkar vara mer eller mindre korrumperade. Översten får även se gamla vänner bli fiender och han måste samarbeta med Fraga.
Ett litet julklappstips till din son.
Jag tycker nog att TROPA DE ELITE 2 är bättre än den första filmen. Antagligen beroende på att man inte behövt lämna stort utrymme för en bakgrundshistoria, utan ägnar hela filmen åt kampen mot de korrumperade. Men det är inte alltid helt lätt att hänga med i svängarna, att veta vem som är vem och vilka grupper de tillhör. Jag hade först svårt att skilja på BOPA och milisen, och de övriga, "vanliga" poliserna.  Berättartekniskt är det lite ryckigt, lika ryckigt som den handhållna kameran under de många eldstriderna.
Skådespelarna är utmärkta, Wagner Moura är sympatisk som den ibland tvivlande och motvillig hjälte. Det är kul att han ifrågasätter naiva vänsteråsikter. De krimininella i den här filmen är värre än värst, vidrigare avskum är svårt att hitta, och det verkar finnas miljoner av dem. Den del av staden där de flesta striderna sker skildras nästan som en vilda västern-stad. En rollfigur jag gillade, är en gapig programledare för en talkshow; han är stor som ett hus, värsta sumobrottaren, och han är förstås lierad med det skumma anhanget.
Den första TROPA DE ELITE var försedd med en fräsig låt som ledmotiv, och den återkommer här. Jag läste att José Padilha ska regissera den fullkomligt onödiga remaken på ROBOCOP. Vad nu det ska vara bra för.

(Biopremiär 29/7)2 kommentarer:

Fredrik sa...

Guds stad. Hette den så? Den var därifrån va? bra var den i alla fall. 8)

Den här vill jag se efter den här texten. En får tacke!

Pidde Andersson sa...

Jo. GUDS STAD. Och CENTRAL DI BRASIL.
Dock hör inte Terry Gilliams BRASIL hit.

Skicka en kommentar