torsdag 7 juli 2011

Bio: Beginners

Foton copyright (c) SF Film

Långsamma filmer kan vara ... jävligt långsamma. Riktigt trista grejor i vilka det aldrig händer något, och de slutar aldrig. Som alla de här rumänska filmerna det är meningen att man ska tycka är så bra.
Men sedan finns det ju filmer där långsamheten och det innehållslösa är själva poängen. "Men det är ju en poäng med tempot i de rumänska filmerna!" skriker kanske någon i kultureliten, men det ignorerar jag. Jag tänker snarare på filmer av till exempel folk som Jean Rollin. I flera av hans filmer händer i princip ingenting, det pratas knappt, det är väldigt långsamt - men ytterst fascinerande.
Mike Mills, som tidigare främst ägnat sig åt kortfilm, regidebuterade med THUMBSUCKER, en i visa kretsar hajpad film, som jag dock aldrig såg. BEGINNERS är hans andra långfilm, en liten independentfilm, och den får väl anses vara rätt långsamt.

Men allt annat än tråkig!

"Drama-
kome-
di" får man väl kalla det här. Jag visste egent-
ligen inte så mycket om filmen när jag bänkade mig på pressvisningen. Jag hade sett delar av trailern utan ljud på skärmarna i biograffoajén ett par gånger, jag visste att Ewan McGregor spelar huvudrollen och att Christopher Plummer är hans far, som 75 år gammal kommer ut ur garderoben som bög, och som kort därpå går bort i cancer. Men detta var väl allt jag kände till.


Filmen utgår från år 2003, och när den ensamstående Oliver (McGregor) tömmer sin då nyligen avlidne fars hem, tänker han tillbaka på sin uppväxt - på sin far, som han sällan såg, och på sin roliga mor (underbart spelad av Mary Page Keller, som är jättekul). Han tänker tillbaka på när fadern plötsligt berättar att trots att han var gift med Olivers mor alltid varit homosexuell. Nu plötsligt, på ålderns senhöst, ska han leva livet fullt ut, och han skaffar sig en yngre pojkvän, går på nattklubb, ägnar sig åt gayaktivism och har sig. Men så får han beskedet att han drabbats av obotlig cancer och fyra år senare dör han.

Parallellt med detta berättas om Olivers liv år 2003. Hans arbetskolegor tycker att han måste rycka upp sig, sedan faderns död går han konstant omkring och ser ledsen och bedrövad ut - så de tvingar med honom på en maskerad. Oliver klär ut sig till Freud.

På festen träffar han en söt tjej med strup-
katarr och som därför inte får prata. Spännande. En viss attraktion uppstår. Oliver följer med tjejen hem. Snart får han veta att hon är fransyska, skådespelerska och heter Anna. Lite trevande inleder de ett förhållande.

Och, tja, detta är väl allt som händer i filmen - detta plus lite fnurror på tråden och mindre intriger.

En märklig detalj när Anna dyker upp i filmen, är att jag på en gång kände att hon måste vara fransyska. Jag visste inte vem som spelade henne - jag kände inte igen henne i den peruk hon bär på festen, hon såg bara bekant ut. Och eftersom hon inte pratar, avslöjades hon inte på brytningen.
Men så tar hon av sig peruken och jag inser att det är Mélanie Laurent. Jag visste faktiskt inte att hon skulle vara med - men ändå förstod jag att Anna måste vara fransyska. Vad kan det bero på?

Mélanie Laurent och hennes rollfigur är något av det absolut ljuvligaste jag sett på bio. Hon är fullkomligt oemotståndligt. Tycker i alla fall jag. Och detta gjorde den spirande romansen mellan Anna och Oliver väldigt realistisk - för min del. Jag identifierade mig fullkomligt med Oliver och förstod exakt hans känslor för denna tjej. Och det är förstås ytterst sällan jag känner så när jag ser en (kärleks)film. Anna är inte bara en söt och kul tjej, hon är en människa och en sådan som jag skulle falla handlöst för.

Självklart är även Ewan McGregor bra, för att inte tala om Christopher Plummer, 82 år ung verkar hans karriär ha kommit in i en andra andning! Vilken kille!

BEGINNERS är en väldigt lättsam och rolig film på en allvarlig botten. Förvisso kan jag inte påstå att jag är det minsta engagerad i- eller intresserad av gayaktivism, vilket en del av handlingen går ut på, men det spelar ingen roll. Det här är en underbar liten film. Jag tycker mycket, mycket om BEGINNERS.


(Biopremiär 8/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar