söndag 26 juni 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Peter Falk

För ett år sedan, var det kanske (eller var det två?), upptäckte jag att Peter Falk hade en hemsida. Jag klickade på länken och möttes av ett meddelande från Falks hustru, som berättade hur sjuk Falk var och att sajten därför låg nere i väntan på ett eventuellt tillfrisknande, vilket förstås kändes lönlöst - Peter Falk led nämligen av Alzheimers.
De börjar allt bli glesare i leden bland de gamla TV-hjältarna från 1970-talets favoritserier. Dennis Weaver är borta. Tony Curtis. Telly Savalas gick bort redan på 80-talet.
Och i torsdags dog Peter Falk, 83 år gammal.
Så som jag minns det tittade förstås alla på COLUMBO på 70-talet. För-
visso var vi ju populär-
kulturellt
svältfödda på den tiden och tittade på allt som rörde sig, men COLUMBO - som min mormor uttalade "Kållåmbu" - var populärt och ofta rätt bra. Det handlade om långfilmslånga avsnitt och de jag sett om på DVD har hållit ganska hög klass, och till på köpet bjöds det ofta på kul namn i skurkrollerna (något som avhandlades i ett nummer av hädangångna tidningen Kapten Stofil).
Fast de avsnitt som gjordes när figuren återkom ett par decennier senare har jag inte sett - tydligen spelades det allra sista avsnittet in 2003.
Han var ju en lite osannolik hjälte, Peter Falk; enögd och hopsjunken, oftast rufsig och dan. Och väldigt sympatisk. Förutom rollen som den älskade TV-deckaren medverkade han i en hel del långfilmer, men när jag tänker efter är det ganska få av dem jag har sett.
HÄR kan ni läsa The Guardians långa dödsruna.

PETER FALK
1927 - 2011
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar