måndag 27 juni 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Gene Colan

Jag har åtskilliga gånger berättat om den gång i mitten av 1970-talet då jag fick ett nummer av serie-

tidningen Dracula (det vill säga Marvels Tomb of Dracula) av min moster; hon hade hittat det i bowlinghallen i Landskrona. Tidningen innehöll det avsnitt som introducerade privatdeckaren Hannibal King (som i sista rutan avslöjades som vampyr) och den gjorde djupt intryck på mig.

Liksom övriga avsnitt var det Marv Wolfman och Gene Colan som låg bakom serien.

I torsdags dog Gene Colan i cancer, 84 år gammal.

Colan var förstås en legend i seiebranschen och han började rita professionellt redan 1944 - men det var väl först under Marvels första storhetstid på 60-talet han slog igenom med Sub-Mariner, Dr. Strange och framförallt Daredevil. På 70-talet tecknade han främst Howard the Duck och ovannämnda Dracula, vilken passade utmärkt för hans ganska ovanliga, skuggtyngda teckningsstil.

På 80-talet tecknade han bland annat miniserien Nathaniel Dusk efter manus av Don McGregor; en serie som gjordes i blyerts utan att tuschas. Tyvärr färglades den dock, och när Horst Schröder körde den på svenska i tidningen MAXX i stort format, såg den för jävlig ut; Colans snygga bilder hade förstörts av grönsakssoppefärger.

Förra året träffade jag serieöversättaren Christer Follin på en liten tillställning. Jag hade aldrig träffat honom tidigare och konstaterade snabbt att helst ville betraktas som musiker. På främst 80-talet läste jag massor av serier Follin översatt, jag gillade hans försvenskningar. Men: på den här tillställningen berättade han något jag inte ville veta. Han sa nämligen att han tyckte att Tomb of Dracula var fruktansvärt dålig, och ett nummer hade hans vänner utsett till ett "kultnummer". I detta hade Follin bara fjantat sig och ändrat på allting.

Jag blev självklart förbannad.

I vilket fall: nu har Gene Colan sällat sig till de andra legenderna i den stora seriestudion ovan molnen. Frid över hans minne.

GENE COLAN

1926 - 2011

R.I.P.1 kommentarer:

Jag sa...

Skräp. Gillade Gene. Tänker främst på snygga och täta Nathaniel Dusk, och även Detectives Inc, som väl gick i X9. Hans Daredevil var också rätt trevlig, utan att jag lagt den på minnet överdrivet mycket.

Hur som, Dusk har jag läst om ett gäng gånger både över och under min tonårstid, men inte från Maxx utan ifrån Thriller, där den vad jag minns ser bra mycket bättre ut. Har för mig att jag störde mig på stora rasterpunkter och skärpan och vad det nu var.
Thriller har dessutom ett trevligt papper av den där sorten som färgar av sig på fingrarna... bara en sådan sak.

Återigen, tråkigt. Leden tunnas ut.

Skicka en kommentar