måndag 20 juni 2011

När Malmö bjuder på kalas

Igår fyllde Västra Hamnen tio år. Västra Hamnen, det är det där flotta, nybyggda området där bland annat Turning Torso återfinns - och inte så mycket annat. Åtminstone inte när inte solen skiner. Sommartid lockas många badgäster till stället, men annars är Västra Hamnen dött, kallt och ogästvänligt, tankarna går till det där lägenhetskomplexet som Dario Argento använde sig av i TENEBRAE; det som en gång i tiden uppförts av fascisterna och därmed automatiskt stod för ondska. Västra Hamnen är något slags svindyrt lyxområde som bara känns lite fel.
Fast nu är ju Torson och det andra uppfört av sossarna i Malmö, och igår bjöd de in till kalas. Alla Malmöbor var välkomna att fira. Eftersom jag ändå skulle gå på en vernissage på slottet, passade jag på att titta förbi, och... Ja, mycket till kalasstämning var det ju inte.
I vanliga fall svindyra Barista bjöd på kaffe och märkligt nog fanns det knappt någon kö dit, så jag högg en mugg och norpade några chokladbitar.
Nere vid havet stod Malmös starke man, sossebossen Ilmar Replokal, och höll ett långt och fruktansvärt tråkigt tal om Västra Hamnens historia och om byggnaderna där. Han talar inte skånska, Ilmar. Komma här och styra och ställa, och så är han inte skåning, vad är det för sätt? Fast han har ju mustasch, förstås.
Jag noterade en lååång kö en liten bit ifrån kaffeståndet. Det var kön till de grillade korvarna. Kommunen bjöd på korv med bröd. Så jag ställde mig där och när jag väl kom fram, försågs jag med en i det närmaste kall, rå grillkorv, eftersom grillmästarna inte hann med ordentligt. De borde kokt korvarna istället.
Nere vid vattnet uppträdde ett ungt par som jonglerade med brinnande facklor. Det var väl inte den smartaste aktivitet man kunde ägna sig åt, eftersom det hade börjat blåsa rejäl. Visst, i Västra Hamnen blåser det alltid, men nu började det likna storm.
Jag träffade en bekant och vi beslutade oss för att tillsammans gå till slottet och titta på konst, men först fick det bli en mugg kaffe till. Nu hade det plötsligt bildats en rätt lång kö till kaffeståndet. Det var väl alla som ville ha kaffe på korven.
En fet autografjägare stoppade Ilmar Replokal och bad om hans autograf.
På scenen började en operasångerska av riva av lite trudelutter.
Det började regna.
Vi begav oss.
Ännu en typisk dag i Malmö.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar