onsdag 22 juni 2011

Global Smurf Day

Denna pressrelease kom för en stund sedan:


På lördag, den 25 juni, kommer Peyos födelsedag, skaparen av smurfarna, att uppmärksammas stort runt om i världen. Global Smurf Day är ett internationellt evenemang i väntan på filmen Smurfarna som går upp på biografer över hela landet den 2 september.

På Global Smurf Day kommer man att kunna delta i smurfrelaterade aktiviteter över hela världen. Det kommer att uppmanas och uppmuntras att komma till olika smurfevenemang iklädd smurfkostym i ett försök att sätta ett nytt Guinness världsrekord för största samlingen av personer klädda som Smurfarna inom en 24-timmarsperiod på ett flertal arenor. Händelserna kommer att synkroniseras runt om i världen - man kommer alltså att kunna se flest smurfar som någonsin har samlats på en och samma gång! Kontrollanter från Guinness World Records ™ kommer att finnas på plats i 12 städer runt om i världen där det förväntas att hundratals deltagare kommer till eventen klädd som smurfarna (vit smurfhatt, vita byxor och skor, och blåmålad kropp).

Bland de städer som deltar i rekordförsöket som en del av Global Smurf Day finns Bryssel, Belgien (Peyos hemland), Aten, Grekland, Scheveningen (Haag), Holland, Dublin, Irland, Mexico City, Mexiko, Panama City, Panama, Warszawa, Polen, Moskva, Ryssland, Johannesburg, Sydafrika, New York, USA, och London, Storbritannien.

Global Smurf Day innefattar också en riktig smurfupplevelse i bland annat London där The O2 förvandlas till "O-Blue" och i New York där South Street Seaport blir Smurf Street Blueport. Andra exempel på firandet av Global Smurf Day är byn Júzcar i Andalusien där en av de berömda vita byarna, kända för sin karaktäristiska vitkalkade väggar, har målats helt blå! Smurf-figuriner i naturlig smurfstorlek, dvs tre äpplen höga, kommer att inta Trocadero-terrassen i Paris, det stora torget i Reykjavik, på Colombia's El Dorado International Airport i Bogotá och trafikerade områden i Genève och Zürich i Schweiz. I Taiwan kommer landmärket Red House omvandlas till ett "Blue House", som befolkas av smurf-figurer. I Köpenhamn intar smurfarna Tivoli där det kommer att vara ett evenemang med bland annat ansiktsmålning och dance-alongs.

Smurfarna gör sin första 3D-resa till biograferna i Columbia Pictures/Sony Pictures Animations hybrid live-action och animerade familjekomedi Smurfarna. När den onda trollkarlen Gargamel jagar smurfarna ut ur deras by, genom en magisk portal och in i vår värld, landar de mitt i New Yorks Central Park. Bara tre äpplen höga och strandsatta i The Big Apple måste smurfarna hitta ett sätt att komma tillbaka till sin by innan Gargamel får fatt i dem. Smurfarna är regisserad av Raja Gosnell och producent är Jordan Kerner. Manuset är skrivet av J. David Stem och David N. Weiss, Jay Scherick och David Ronn utifrån en berättelse av J. David Stem och David N. Weiss, baserad på karaktärerna och serien av Peyo. I den svenska versionen kommer bland andra Loreen Talhaouis att göra rösten till Smurfan.

För mer information om Global Smurf Day eller Smurfarna, besök www.GlobalSmurfsDay.com

Jag bör förstås tillägga att jag, som läste Peyos serie redan när albumen gavs ut av Semic i början av 1970-talet, innan Carlsen Comics tog över, självklart kallar figurerna för "Smurferna". Det var så de kallades i serierna och på albumomslagen. Smurfarna, med ändelsen "-arna", var de små blå plastfigurer Sveriges befolkning började att samla å det vansinnigaste på i slutet av 70-talet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar