torsdag 19 maj 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Jeff Jones

 På 1980-talet, när jag gick på gymnasiet, var jag fullkomligt besatt av tecknarna/konstnärerna som ingick i den amerikanska 70-talskonstellationen The Studio. Min käre gamle kompis Tony Cronstam, sedermera även han uppburen serietecknare, var kanske ännu mer besatt, eftersom han hade boken "The Studio" och en rad andra praktverk med grabbarna.

Givetvis var Berni Wrightson den vi dyrkade mest, men vi gillade ju även Barry Smith (som egentligen var den jag diggade först, redan som sexåring upptäckte jag hans Conan), Mike Kaluta - och Jeff Jones.

När jag väl började tjäna pengar på egen hand och blev med VISA-kort, beställde jag en uppsättning signerade konsttryck med fyra teckningar av Jones. Dessa hängde inglasade först på mitt pojkrum, och sedan i min första lägenhet. Tyvärr försvann de i någon flytt.

Jeff Jones var tydligen en person med en del personliga problem och i slutet av 90-talet bytte han kön och blev Jeffrey Catherine Jones! Och tidigt i morse, den 19:e maj (enligt en annan källa redan den 18:e), gick han bort, 66 år gammal.

Jones' serieproduktion var inte stor och den var egentligen inget vidare; hans poetiska Idyl är väl mest poänglös. Men det var ju hans målnongar och teckningar jag gillade. Och nu när jag letade illustrationer till denna nekrolog blev jag åter lite nostalgisk. För jag gillar ju fortfarande hans grejor, även om jag inte sett åt dem på årtionden.
Jeff Jones
1944 - 2011
R.I.P.

2 kommentarer:

Göran Semb sa...

Oj, det var tråkigt att höra. Hans serier sög ju generellt sett, men vilken konstnär!

http://www.illustrationartgallery.com/acatalog/info_JonesBlind.html

Pidde Andersson sa...

Jo, och det är väl nästan fel att betrakta honom som serietecknare. Han brukar ju oftast klumpas ihop med de andra av samma generation.
...Det känns ju också konstigt att de här "unga grabbarna" från The Studio numera är 65. Ungefär som när jag upptäckte att "Stephen Kings unge arvtagare" Clive Barker går mot 60.

Skicka en kommentar