torsdag 26 maj 2011

"För värdefulla insatser"

I förmiddags delades Malmö Stads kulturstipendier ut i rådhuset, och jag var självklart där -- inte bara för att se mottagarna få diplom och blommor, utan även för att två av huvudpersonerna, de viktigaste, är vänner till mig.
Förutom de tio stipendierna för konstnärlig utveckling, utvalda av kommunen, delas det även ut två stipendier för värdefulla insatser (i Malmö); här har kandidaterna nominerats av malmöborna.
Den gamle hästkarlen Jan Hemmel
Den första mottag-
aren är min gode vän Jan Hemmel, främst känd som tele-
visions-
man. I den lilla foldern med presenta-
tioner kallas han TV-pionjär och regissör, mångårig producent, programledare och kulturjournalist på SVT (1962-2000).
Själv lärde jag känna Jan bara häromåret då jag hade honom till bordet på en lunch, och jag av någon anledning nämnde att jag skrivit en lång artikel på engelska om den svenska skräckfilmens historia och att jag i den nämner SKÅNSKA MORD-episoden HURVAMORDEN. Som bekant är det ju Jan som regisserat denna klassiska TV-film, och det bar sig inte bättre - eller sämre - än att vi blev vänner.
Jan är inte bara fantastiskt kunnig och trevlig, han är även jävligt rolig!
Fredrik Gertten håller på MFF och känner Joakim Thåström
Den andra pristag-
aren är den allestädes närvar-
ande Fredrik Gertten, en herre jag skrivit om åtskilliga gånger här på TOPPRAFFEL!. Killen far som en skottspole världen över och vinner priser och jag undrar om han har någon koll på hur många han håvat in för BANANAS!* och andra produktioner. Det måste vara dussintals.
Just nu håller han på att förbereda en ny film som förhoppningsvis blir klar om ett halvår. Den här gången handlar det om den sanslösa cirkusen kring BANANAS!*. Av någon anledning känner jag att den film nästan kan bli mer intressant än bananfilmen...
När Fredrik är hemma i Malmö brukar han häcka på Möllan, så gå fram och gratulera pågen om du ser honom!
De tio övriga stipendiaterna är Kerstin Übelacker, film, Kolbjörn Guwallius, foto, Karl Magnus Nilsson, konst, Ella Tillema, konst, Disa Holgersson, konst, David Hornwall, musik, Elin Hörberg, musik, Rebecka Lassbo, musik, Jens Peter Karlsson, teater, och Karolina Bång, serier.
Som gammal seriefantast och ledamot av Svenska Serieakademin tycker jag förstås att det är kul att serier numera finns med som en naturlig del av kulturfloran. Synd bara att stipendiet inte går till en serieskapare som verkligen förtjänar att premieras. Jag var på en vernissage med bilder av Bång häromåret, och jag upplevde det som så fientligt och obegåvat att jag var tvungen att gå. Tyvärr är många seriekritiker och kulturskribenter idag fullkomligt förblindade av politik - vilket även gäller för serieskaparna.

1 kommentarer:

Repoman sa...

Oj, jag kollade upp denna Karolina Bång. Fy. Fan.
Nuff said.

Skicka en kommentar