tisdag 10 maj 2011

DVD: Skyline

SKYLINE (Nordisk Film)

Den ruttna, närmast osebara WORLD INVASION: BATTLE LOS ANGELES gick upp på bio i Sverige, men årets andra rymdinvasionsfilm - SKYLINE - har dumpats direkt på DVD. Och det är lite synd, även om jag inte precis gråter blod.

SKYLINE är regisserad av The Brothers Strause - Colin och Greg - vars enda tidigare långfilm är debuten ALIENS VS PREDATOR 2, som kanske inte är något att skryta om. Annars är bröderna verksamma som skapare av visuella effekter - lustigt nog ligger de bakom effekterna i BATTLE LOS ANGELES.

Handlingen i SKYLINE är enkel: Eric Balfour från nyinspelningen av MOTORSÅGSMASSAKERN och Scottie Thompson är det gifta paret Jarrod och Elaine, som anländer till Los Angeles för att hälsa på vänner. Det hålls en fest i lägenheten i skyskrapan, och Jarrod och den gravida Elaine sover över - men de väcks av ett kraftigt, blått ljussken utanför fönstren.

Se på fan! Jorden har attackerats av utomjordingar! Riktigt elaka sådana dessutom.

Himlen ovanför LA är full av gigantiska moderskepp och små, manetliknande farkoster. Deras blåa strålar verkar bränna huden på de som utsätts för dem för länge. Ibland kliver utomjordingarna ut ur farkosterna och visar sig vara gigantiska monster.

Då och då anfaller flygplan rymdskeppen, men det går konstant åt helvete. Våra huvudpersoner försöker gömma sig i skyskrapan och sedan fly, men det är svårt när fienden hela tiden kretsar runtomkring dem.

SKYLINE verkar ha blivit en film man inte får tycka om. Jag vet inte riktigt varför. Visst. Den har problem. Det största problemet är att de väldigt få huvudpersonerna är lite småtrista och menlösa - varför ska jag bry mig om den?

Ett annat problem är att storyn är i tunnaste laget - filmen lyckas vara minimal och gigantisk - och bombastisk - samtidigt.

Men det här är ändå betydligt bättre än BATTLE LOS ANGELES. De visuella effekterna är mäktiga och det går faktiskt att se vad som händer - och man kan se hur rymdvarelserna ser ut. Inget hafsigt kameraviftande här, inte.

I USA har SKYLINE klassats som en lågbudgetfilm. Den gick "bara" loss på tio miljoner dollar. Men tio mille är förstås tre-fyra gånger så mycket som vad en normalbudgeterad svensk bioproduktion kostar.

Mitt betyg är nog lite tveksamt och snällt:0 kommentarer:

Skicka en kommentar