måndag 23 maj 2011

DVD: Giallo

GIALLO (Atlantic Film)

 
Några av er tycker kanske att det är konstigt att jag inte har recenserat Dario Argentos senaste film GIALLO. Men det har jag. Fast inte här. Jag skrev en kort recension av den i majnumret av Nya Upplagan. Här har ni min recension:

“Giallo” är ett seriealbum av mig och Mikael Tomasic, och som kom ut 1994. Detta är dock inte filmatiseringen av albumet.

...Visst är det trist att vänja sig vid att bli besviken.
Italienaren Dario Argento är en av de regissörer som betytt mest för mig. Jag brukade dyrka honom och hans filmer - men nu har han i princip inte gjort något som varit riktigt bra sedan “Opera” 1987. Däremot har han gjort flera riktigt usla filmer. “Giallo” är inget undantag. Det känns som om den gamle Dario har tappat allt.


I “Giallo” spelar Adrien Brody en snut i Italien som jagar en bisarr seriemördare med gul hy - därav titeln, en titel som även anspelar på termen “giallo”; det italienska namnet på en viss typ av thrillers och rysare. För att sätta dit busemannen måste hjälten tänka som en seriemördare. Ja, visst har vi hört det förut.


Brody har stämt Argento och producenterna, och försökte stoppa filmen från att släppas i USA. Brody hävdar bland annat att han aldrig fick betalt för sin insats. Hur det egentligen ligger till med detta vet jag inte, men ska filmen stoppas, är det för att den är för dålig.


Se om “Deep Red”, “Suspiria” och “Ljudet från kristallfågeln” istället.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar