måndag 2 maj 2011

Det här verkar ju SKITKUL! ...Eller...?

...Nå... Vad säger ni? Visst vill väl även ni träffa Ärta-Bärta? Här är hon:
Och var kan man träffa henne? Jo, förstår ni, det är Findus som är i farten. Jag fick nedanstående pressrelease för vad som verkar vara ett oerhört rafflande evenemang:


Findus Sverige AB

Länk till Findus Sverige ABs pressrum

Pressmeddelande

Nu släpps biljetterna till Findus Ärtsafari 2011

2011-05-01 17:39
Nu släpps biljetterna till Findus Ärtsafari 2011
Söndagen den 1 maj släpps biljetterna till Findus populära ”Ärtsafari”. Sedan starten 1986 har Findus tagit emot 25 000 besökare på det omtyckta evenemanget. Barn och vuxna får följa ärtans väg från fält till frys. Barnen får också möjlighet att träffa ”Ärta-Bärta” – Findus egen safariguide.
Sedan 25 år tillbaka arrangerar Findus Ärtsafari – ett evenemang för hela familjen. Barn och vuxna, unga och gamla, samlas för att följa ärtans väg från fält till frys. Resan guidas av Findus egen safariguide ”Ärta-Bärta”. Ute på skördefälten får besökarna möjlighet att smaka på de färska ärterna, lära sig allt om odlingen och provsitta skördetröskorna. Sedan bär det av in i fabriken där ärterna slutligen fryses in. Allt sker inom 3 timmar.
- Ärtsafarin brukar vara oerhört populär och därför har vi ökat antalet platser i år, säger Karin Norrestam, produktchef för grönsaker och ansvarig för Ärtsafarin på Findus.
-  Vi tycker det är roligt att så många vill besöka ärtskörden. Det visar att det finns ett stort intresse och engagemang för mat och odling, säger Karin.
Biljetterna bokas on-line
Ärtsafarin pågår under perioden 11 juli – 5 augusti och bokning görs on-line med start den 1 maj på www.findus.se/gronsaker Biljettpris för barn är 50 kr och vuxna 100 kr (50kr i sällskap med barn). En familjebiljett kostar 200 kr (två barn och två vuxna).
- Vi har ofta besökare från hela Sydsverige. Många ser det som en familjeutflykt och det brukar vara speciellt populärt bland barnen, säger Karin.
Ärtsafarin börjar klockan nio på morgonen och avslutas vid klockan ett. Efter skörden tas besökarna med på en resa genom fabriken där ärterna tvättas, förvälls, färgsorteras, kyls och fryses samt packas. Safarin avslutas med en lätt lunch innan besökarna går hem.
Ärterna skördas när de är som bäst
Findus ärter odlas av ett femhundratal utvalda kontraktsodlare runt om i Skåne och södra Halland. Ärterna skördas på exakt den dagen då ärtan är som bäst och fryses in inom tre timmar för att behålla sin söta smak, mjällhet och vitaminer.
- Vi utvecklar våra egna ärtsorter i vårt forsknings- och utvecklingscenter för att få fram den bästa kvaliteten, säger Enar Magnusson på Findus Jordbruksavdelning. Vi tar också prover på alla jordar och provodlar i växthus. För att bevara friska och sunda jordar dröjer det cirka 8 år innan det blir aktuellt med ärtodling på samma fält igen,  säger Enar.
Under skörden används specialtillverkade tröskor, som arbetar i fyra skördelag och tillsammans levereras till fabriken cirka 700 - 800  ton ärter per dygn. Var 40:e minut går en lastbil från respektive skördelag till fabriken i Bjuv i Skåne.
- Ärterna skördas den dag de är som allra bäst och därför testas mognadsgraden på fälten varje morgon, säger Enar Magnusson. Då vi odlar ärter på 8000 hektar kräver detta en minutiös koordinering för att skörda ärterna i tid, säger Enar.
Är det varmt ute isas ärterna på lastbilarna på väg till infrysningen, eftersom ärtan innehåller fett som annars snabbt skulle ge en smakförsämring i värmen.
Ärternas ”Grand Cru”
De sydsvenska jordarna och kustklimatet är speciellt gynnsamt för ärtodling. Även ljuset från de långa sommardagarna och den jämna dygnstemperaturen (genomsnitt 17 grader, och nattemperaturer ca 12 grader och dagstemperaturer runt 22 grader) gör att ärtan mognar jämnt och utvecklar en unik sötma och mjällhet.
- Jag brukar kalla Sydsverige för ”ärtbältet”. Här är lite för kallt för solmogna vindruvor men alldeles perfekt för ärter, säger Enar Magnusson. Man skulle kunna kalla dem ärternas "grand cru", fortsätter han.
- Vi exporterar hälften av skörden till matlandet Italien och det ser vi som ett kvitto på kvalitet, säger Enar.
Nyskördat på lokala krogar
- Varje sommar serverar vi nyskördade ärter direkt från Findus kontraktsodlingar runt om i Skåne och södra Halland, säger Per Dahlberg, ägare till Restaurang Dahlberg och Gastro i Helsingborg. De har en mjällhet och sötma som är helt unik, säger Per.
I år räknar Findus med runt 1200 nya besökare på Ärtsafarin. Totalt har 25 000 besökt Ärtsafarin sedan starten 1986.
Visste du att: 
   • Findus skördar ungefär 30 miljoner kilo ärter varje säsong.
   • Odlingen sker enligt Findus odlingsprogram ”Low Input Sustainable Agriculture” som är speciellt skonsamt för miljön.
   • Findus ärtodlingar är certifierade enligt Svenskt Sigill (www.svensktsigill.se)  
   • Forskning visar att frysta ärter innehåller upp till 30% mer vitamin C än färska ärter.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar