måndag 30 maj 2011

Black Icon

Serieblaskan heter ett magasin om tecknade serier, som nu har gjorts om från att vara en tidning man köper på Pressbyrån, till en gratistidning man kan plocka upp i seriebutiker. Jag har precis plockat upp nya numret på Science Fiction-bokhandeln här i Malmö, och det första jag såg när jag bläddrade genom tidningen, var en intervju med min gamle kompis Johan Wanloo, som diskuterar Rock Manlyfist.
Men - intervjuaren Roger Möller passar även på att fråga om vad han kallar Wanloos "Holy Grail", nämligen skräckserien "Black Icon". Nä, det är minsann ingen helig graal. Snarare en grå ål. Dock måste jag korrigera Wanloo en aning:
Jag skrev manuset till denna skräckserie i fem avsnitt. Wanloo skissade de tre första avsnitten. Dessa tuschades av Mikael Tomasic. Men - även de två sista avsnitten tecknades. Tomasic var kvar, men Wanloo, som tröttnat, ersattes av den unge pågabläran Jens Jonsson. Ja, den Jens Jonsson. Killen som senare blev uppburen, Guldbagge- och Cannesbelönad filmmanusförfattare och regissör. Jens tecknade även de två avsnitten som gjordes av min serie "J.T. Freud - Pirate Investigator"; dessa tuschades av Magnus "Mojo" Olsson och publicerades i tidningen Magnum Comics.
"Black Icon" publicerades i första numret av den amerikanska independenttidningen Alpha Illustrated. Tidningen lades ner efter detta första nummer. Lika bra det. "Black Icon" var nog rätt hemsk och full av sådant man tycker är coolt när man är runt tjugo. Dessutom var flera figurer döpta efter skräckfilmsfigurer, vilket verkligen får mig att rysa. Hur kunde jag få en så dum idé?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar