torsdag 5 maj 2011

Bio: The Lincoln Lawyer


Foton copyright (c) UIP

Rättegångsdramer kan vara väldigt spännande - eller olidligt trista. Antingen eller. För att funka behövs det förstås ett intressant fall, intressanta rollfigurer och bra skådisar som kan engagera i ett oftast dialogdrivet drama. Tack och lov innehåller Brad Furmans THE LINCOLN LAWYER, baserad på en roman av Michael Connelly, detta.

Matthew McConaughey spelar försvarsadvokaten Mick Haller, som färdas i en Lincoln med privatchaufför. Haller är - åtminstone i början - en ganska osympatisk person som inte drar sig för att försvara de värsta, mest skyldiga drägg. Han är även frånskild, men har fortfarande en bra relation med exhustrun, spelad av Marisa Tomei, som han har en dotter tillsammans med.

Så anlitas Haller för att försvara fastighetsmäklaren Roulet (Ryan Phillippe), som står anklagad för att ha misshandlat en prostituerad kvinna. Haller förstår att Roulet faktiskt är skyldig, men upptäcker att fallet kan kopplas till ett tidigare mord på en prostituerad. Men Haller kan inte sätta dit Roulet, då går hans karriär åt helvete, så han måste komma på en annan lösning.

THE LINCOLN LAWYER öppnar med väldigt tjusiga förtexter - men så snart storyn gick igång tappade jag av någon märklig anledning intresset. Jag vet inte varför. Jag tyckte bara att det var en massa människor som dök upp och babblade, och att det var krångligt och snårigt. Det tog ett tag för att jag skulle bli engagerad.

Men när jag väl blev engagerad, blev jag det med råge! När Haller går igång med sitt fall och börjar nysta i det förvandlas filmen och blir spännande och intressant, och detta håller i sig hela tiden fram till vad jag tycker är en tillfredställande upplösning.

Och vilka skådespelare sen! William H Macy iförd porrig mustasch! John Leguizamo. Josh Lucas. Och bäst av allt: Michael Paré som tuff snut! Kul att se honom på en bioduk igen, han blev ju aldrig riktigt något efter genombrottet i STREETS OF FIRE och har nästan uteslutande ägnat sig åt direkt-på-video-grejor - samt en farlig massa Uwe Boll-filmer.

Marisa Tomei är mycket bra i sin roll, sympatisk, söt och charmig, och inte den där vanliga bitchen exfruar brukar vara på film. Och det är ju trevligt att McConaughey för en gångs skull medverkar i en vettig film efter alla pissusla romantiska komedier.

THE LINCOLN LAWYER är en solid, bra film om vuxna, för vuxna, och sådana filmer ser vi ju rätt sällan.
 

(Biopremiär 6/5)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar