tisdag 3 maj 2011

Bio: Fast & Furious 5

Foton copyright (c) UIP

Fråga mig inte varför, men FAST & FURIOUS 5 är den svenska titeln på den här filmen. I original heter den FAST FIVE. Märkligt. De tidigare fyra filmerna i serien har fått behålla sina originaltitlar, men av någon anldedning dög inte FAST FIVE. Var svenska UIP rädda att folk inte skulle fatta vad det här är - trots den massiva framgången i USA? Inte nog med att den redan spelat in en väldig massa pengar - Justin Lins film fick även överraskande bra recensioner av de etablerade amerikanska kritikerna! Minst sagt oväntat.

Jag var tvungen att läsa om min recension av den förra filmen för att friska upp minnet. Det kan du också göra genom att klicka HÄR. Och del 1 till 3 minns jag ännu mindre av.


Nej, jag är ju ingen större anhängare av den här filmserien. Ett av skälen därtill stavas Vin Diesel. Första gången jag recenserade en film med honom liknade jag honom vid en dassig köttfärslimpa från 1970-talets skolmatsalar - filmen var xXx och recensionen kan du läsa HÄR. Jag förstår inte hans eventuella storhet. Jag tycker han är relativt hemsk.

Nå, vad handlar det om den här gången? Paul Walker är tillbaka som den före detta FBI-agenten Brian, som tillsammans med snygga Mia (Jordana Brewster) fritar hennes bror under en fångtransport. Brorsan är förstås Domivic (Diesel), som dömts till mellan 25 år och livstids fängelse.
Trion drar till Rio de Janeiro där de gömmer sig, innan de får idén att slå till mot den korrupte affärsmannen Reyes (Joaquim de Almeida), som även är stor på knark och grejor. De tänker sno alla hans stålar, och för att lyckas med detta samlar de ett team som är duktiga på att köra bil.

...Men efter sig har de den stenhårde FBI-agenten Hobbs (Dwayne "The Rock" Johnson) som går fram som en Terminator för att stoppa våra godhjärtade rånare. Med sig har Hobbs den tjusiga snuten Elena, som spelas av spanjorskan Elsa Pataky från BEYOND RE-ANIMATOR.

För att ha en så pass enkel handling är FAST & FURIOUS 5 ändå förhållandevis rörig. Men man ska självklart inte grunna alltför noga på handlingen. Återigen handlar det förstås främst om heta bilar och snabba brudar, eller om det nu var tvärtom. Den här gången är det dessutom mer action, skjutande och slagsmål - och med tanke på de manliga hjältarnas fysik slår det ibland över i härlig homoerotik. Vin Diesel och The Rock drabbar samman i ett rejält COMMANDO-slagsmål.

FAST & FURIOUS 5 varar i två timmar och tio minuter, vilket är åt helvete för länge. Filmen borde varit en halvtimme kortare; jag tröttnade emellanåt - i synnerhet när rollfigurerna fick för sig att diskutera sina familjer och livet i allmänhet och annat för att ge personerna karaktär. Men utläggningarna hjälper inte så mycket, jag är inte så förtjust i det här persongalleriet. Det är för mycket hip hop över det hela, de är lite irriterande i sina försök att vara coola, och självklart envisas man med att vräka på med hip hop på soundtracket.

Paul Walker är rätt sympatisk och jag satt mest och hejade på Dwayne Johnson - jävlar, vilken gigantisk biff i förhållande till de andra! Och jösses, vad han svettas! Stenhård kille.

Nå, filmen är alltså för lång och ibland småtradig - men actionscenerna är många och oftast väldigt bra. Otroliga jakter och bra röj. Fast det här är en PG-13-film, så den innehåller bara ett "fuck", inget naket och knappt något blod.

Eftertexterna avbryts för en bonusscen som bygger upp till en del sex med en oväntad cliffhanger.

FAST & FURIOUS 5 lär säkert funka bra på de svenska biograferna. Men jag ser hellre om någon gammal 80-talsrökare med fräsigare hjältar än den här rullen har att erbjuda.
(Biopremiär 4/5)

2 kommentarer:

J.R sa...

Passande att du nämnde Terminator i texten. Har du läst att Justin Lin är i samtal om att regissera nästa Terminator film, som även Arnold tydligen ska vara med i? Tror du han kan axla ansvaret?

Pidde Andersson sa...

Jo, jag såg att han ska göra T5. Tja... Det kan kanske gå. Men om nu Arnold ska återkomma, varför inte låta någon bra stofil regissera? Tänk dig Terminator i regi av ... Walter Hill. Eller ... John Milius!

...Eller Tim Kincaid.

Skicka en kommentar