lördag 9 april 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Sidney Lumet

De stora elefanterna fortsätter att i en strid ström bege sig till den gömda kyrkogården i den hemliga djungeln. Den här gången är det regissören Sidney Lumet som 86 år gammal har satt tofflorna.
Det är en smått fantastisk filmografi han lämnar bakom sig.
För några år sedan visades TOLV EDSVURNA MÄN i Cannes i deras klassikerserie. Den introducerades av huvudrollsinnehavarens dotter - Jane Fonda. Jag minns det som igår hur denna dam passerade mig med ett par centimeter - hon var nämligen påfallande lik min lågstadiefröken. Och hon luktade gott. Dessutom noterade jag för första gången hur väldigt lik Henry Fonda hon är när ljuset full på ett visst sätt.
En av Lumets mest kända filmer är SERPICO med Al Pacino. Lustigt nog har jag aldrig sett den. Däremot visade SVT pilotavsnittet till TV-serien SERPICO när jag var barn. Jag trodde länge att det var samma film.
EN SATANS EFTERMIDDAG - A DOG DAY AFTERNOON - gjorde stort intryck på mig när jag var tonåring. Även denna med Pacino. Det är här han ropar "Attica! Attica" - något Travolta citerar i SATURDAY NIGHT FEVER när någon påpekar att han är lik Pacino.
Sidney Lumet regisserade även den påkostade publikfilmen MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN vars rollista bestod av alla filmstjärnor i hela världen föritom Jan-Olof Rydqvist och John Botvid, och så gjorde han den trevliga och lite bortglömda DÖDSFÄLLAN med Michael Caine och Christopher Reeve.
Frid över Lumets minne.

3 kommentarer:

Voldo sa...

Han var en grym regissör. R.I.P.

Anders Eliasson sa...

12 Fördömda män? Är du inte lite fel på det nu, eller är jag morgontrött?
Du menar naturligtvis 12 angry men, men den borde väl ha en annan svensk titel... Kommer inte på den just nu bara...

Pidde Andersson sa...

Just fan, TOLV EDSVURNA MÄN heter den förstås. Den såg jag till och med som pjäs med Skånska Teatern. Med Dussin Hoffman i huvudrollen.

Skicka en kommentar