söndag 24 april 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Annalisa Ericson

(Detta blogginlägg skrev jag redan igår, men pga strul med Google, gick det inte att publicera)

Så har svensk films Grand Old Lady till slut satt dansskorna. Annalisa Ericson var väl det närmaste vi kom de stora dansstjärnorna i Hollywood under dess glans- och dansdagar. Ericson är ju också främst hågkommen för de filmer i vilka hon dansade med Nils Poppe; tillsammans var de Sveriges svar på Ginger & Fred. Numret "Den saltaste bönan i stan" är kanske det mest ihågkomna enskilda revynumret. 85 år gammal gjorde hon debut på Dramaten!
Själv minns jag förstås Ericson i första hand som Kajsa Hillman i Arne Mattssons fem Hillmandeckare, varav MANNEKÄNG I RÖTT inte bara är den bästa, utan en av de bästa svenska filmer som gjorts. Åtminstone en av de snyggaste. Dessutom var filmen en prototyp till den italienska giallon och Mario Bavas BLOOD AND BLACK LACE framstår nästan som en plankning.
Annalisa Ericson var tydligen även försedd med ett urjävligt humör, något som betingade henne det mindre smickrande smeknamnet Arga-Lisa Elaksson.
Hennes siste make, filmkritikern Jürgen Schildt, hade sågat flera av Ericsons filmer innan de träffades och gifte sig.
En bekant till mig åkte en gång pågatåg mellan Malmö och Helsingborg tillsammans med Ericson. Mitt emot dem satt det en gammal lodid med stort, yvigt skägg. Plötsligt utbrast Ericson: "Jag tror minsann att han onanerar bakom skägget!"
Annalisa Ericson blev hela 97 år gammal. Hon dog av sig själv.
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar