söndag 17 april 2011

Konst: "Barn och känsliga varnas"

Igår var det vernissage på Fotogalleriet [format] (i Mazettihuset) för "Radical Eye" av den tyske fotografen Miron Zowmir.

Det är bland det vidrigaste och mest bisarra jag någonsin sett - i positiv bemärkelse.
Zowmir delar lokalen med Erik Berglin, vars stora, glada och ofta roliga bilder utgör en enorm kontrast.

Längst in i lokalen sitter en liten skylt som säkert missas av många: "Barn och känsliga varnas". En varning som är befogad. Om hörnet bakom skylten hänger "Radical Eye".

Tysken har skildrat samhällets baksidor. Och då menar jag de absolut värsta baksidorna. Han har bott och jobbat i städer som New York och Moskva, men självklart också åkt runt till andra länder - även hemstaden Berlin får utgöra skådeplats.

Människorna på bilderna är de som är mest utslagna. Ibland är de bortom att vara utslagna. Vissa människor som Zowmir fotograferat är bokstavligt talat döende. Här finns till och med bilder på folk före och efter att de dött. Och det handlar om folk som dött ute på gatan! I världens storstäder!

De är djupt alkoholiserade. Svårt sjuka. Ibland vanställda eller handikappade. Missbrukare. Och ingen, varken förbipasserande eller myndigheter, verkar bry sig. På ett foto från Moskva ligger det en död kvinna i rännstenen. I bildens bakgrund ser vi folk dricka öl utanför en pub.

Zowmir har även ägnat sig åt bilder på folk och miljöer som bara är äckliga och dekadenta rent allmänt, bilder åt freakshowhållet. Transor, bögar, folk som har sex på skitiga toaletter, cirkusdvärgar, allmänna konstigheter, och på en bild ståtar Enigma; den tatuerade pusselmannen från the Jim Rose Circus Side Show.

Mest intryck gjorde nog ett foto på en gata i Bukarest. Det är visst ett zigenarghetto. Slum är bara förnamnet. Ja, jösses.

Miron Zowmir var själv närvarande. Han visade sig vara en mycket trevlig man, och jag och ett par vänner pratade länge med honom och fick bakgrunder till många av bilderna. Jag tror den äldsta bilden är från 1979, de flesta är från slutet av 80-talet. Jag påpekade att Zowmir ägnat mer än halva livet åt att ta sådana här bilder - men han svarade att han även tar andra sorters bilder.

När jag föreslog att han skulle åka iväg och plåta Seved och i synnerhet Rasmus- och Jespersgatan, tog han faktiskt fram en Malmökarta och fick mig att markera dessa gator!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar