tisdag 12 april 2011

Herman blir hundra

Numera skrivs det för jämnan om tecknade serier på tidningarnas kultursidor. Serietecknare uppmärksammas i kulturprogram på TV. Men det är alltid samma (typ av) serieskapare: de som är lite "alternativa". De som är lite konstnärliga och helst också feministiska. De som ligger rätt i tiden och har valt rätt konstform för att få maximal uppmärksamhet (men de har ju inte nödvändigtvis den talang som krävs, snarare tvärtom).
Sedan har vi de gamla rävarna. De där oerhört skickliga serieskaparna man gärna glömmer bort, de som år efter år producerar kompetenta proffsserier till de kommersiella tidningarna. Till exempel Patrik Norrman, Alf Woxnerud, Claes Reimerthi, Hasse Lindahl - och Jonas Darnell. Man behöver inte tycka att allt de presterar är bra, men det går inte att komma ifrån att de trots allt utgör det yrkesmässiga toppskiktet.
Den trevlige Jonas Darnell tecknar bland annat Herman Hedning, vars egen tidning nu fyller hela hundra nummer. Minst sagt imponerande! Vem hade trott det när serien först dök upp i Fantomen på 80-talet? Ett trefaldigt skånskt leve för Jonas!
Så här skriver Egmont Kärnan i en pressrelease som kom idag:


Serien Herman Hedning debuterade redan 1988 i Fantomen och utvecklades sedan 1998 till sin egen tidning och har sedan dess getts ut i hela 100 nr. Nuvarande utgivningstakt är 9 nr per år av tidningen.
Det utökade numret 3-2011 som finns ute i butik nu innehåller ett mycket speciellt avsnitt där vi återser mängder av karaktärer från tidigare avsnitt. Äntligen får vi som läsare reda på hur allt egentligen hänger ihop.
I Herman Hednings brutalroliga pre-historiska värld lever ett rikt persongalleri främst bestående av den brutale Herman som älskar sin spikklubba och som alltid försöker göra livet surt för de andra, Vi träffar också den enormt intelligente men något självgode uppfinnaren Gammelman och naturligtvis den snälle, naturälskande Lilleman som för det mesta försöker undkomma Hermans elaka spratt. Det är en skruvad brutal humortidning som alltid lockar till riktigt sköna skratt.
Jonas Darnell som gör serien startade sin karriär som tecknare och manusförfattare för 91:an. Jonas bor och är verksam i Stockholm.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar