söndag 3 april 2011

DVD/TV: Sherlock

SHERLOCK (SF Video)
Jag är ju känd som mannen som aldrig tittar på TV-serier när de sänds. Eller, njä, jag är kanske inte känd för det, men jag brukar påpeka det ganska ofta. Och nej, jag såg inte den här nya BBC-serien om Sherlock Holmes när den visades på TV härom-
månaden, trots att svenska tidningar var fulla av artiklar om- och positiva recensioner av den, och trots att den tydligen fanns (finns?) på SVT Play. Kännare kallade serien en av de bästa Holmes-tolkningarna någonsin.
TV-serien - eller ska jag kalla den "serie TV-filmer"? - släpptes ganska omgående på DVD och när jag nyligen satt hemma hos en vän mitt i natten och drack Irish coffee, plockades den här dubbel-discen fram och vi började titta.
Jag var väldigt förtjust i den nya biofilmen med Robert Downey Jr - men frågan är om inte SHERLOCK är ännu bättre. Åtminstone bitvis.
...Men det hör till saken att vi klantade oss när vi tittade på serien. Vi råkade sätta i disc två först och började med att se det sista avsnittet - helt ovetande, eftersom det liksom de övriga långfilmslånga avsnitten är fristående. Jag hade läst att det första avsnittet anses som det bästa, medan de övriga är svagare. Lustigt nog tyckte både jag och min vän att det tredje avsnittet var bäst. Avsnitt två är väl det svagare av dem, med en väldigt långsökt intrig - men samtidigt bjuder det fallet på en hel del svängiga inslag som känns hämtade från den sensationslitteratur som publicerades runt förra sekelskiftet.
Detta är alltså en moderniserad version av Arthur Conan Doyles figur. Serien utspelar sig i London på 2000-talet, Benedict Cumberbatch gör en väldigt extrem och besatt Sherlock Holmes, som ofta är ett riktigt asshole, om än på ett lite komiskt sätt. Martin Freemans dr Watsom är krigsveteran från Afghanistan, vilket den gode doktorn även var i Doyles historier. Flera av de klassiska figurerna medverkar, som Lestrade och Moriarty, och det är välgjort på det sedvanliga brittiska sättet; bra spelat, ganska tät regi och med ett elegant foto. En del filmiska lösningar är smått genialiska; när någon till exempel får ett SMS ploppar meddelandet upp som en liten textskylt i bilden.
En del tycker kanske att sista avsnittet slutar på ett irriterande sätt, men en ny säsong är på gång.
Jag brukar ju inte betygsätta TV-serier, eftersom kvalitén på avsnitten ofta varierar, men SHERLOCK ligger en bra bit över medel och rekommenderas varmt.1 kommentarer:

Repoman sa...

Japp, en sjukt bra liten serie det där.
Den gode herr Freeman spelar väl in The Hobbit nu, så man får gott vänta på en fortsättning på shölåck. =/

Skicka en kommentar